U trendu

Zatvorena biralista u C. Gori, velika izlaznost u Podgorici

PODGORICA – Birališta u Podgorici i još 13 crnogorskih opština, gde su danas održani lokalni izbori, zatvorena su večeras u 20 časova.

Izbori su održani u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Na lokalnim izborima u Podgorici do 19 sati je glasalo 66 odsto birača, odnosno oko 94,7 hiljada građana, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), prenosi RTCG.

To znači da je izlaznost bila znatno viša nego 2018. godine pošto je, kako je rekao predstavnik CDT Goran Delić, pre četiri godine na izborima u Podgorici do 19 sati glasalo 58,5 odsto birača.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT), koji je pratio izbore, saopštio je da je bio miran izborni dan, a najozbiljniji problemi evidentirani su u Šavniku.

Zamenica programske direktorice CDT Milena Gvozdenović je rekla da u Šavniku na četiri biračka mesta glasanje nije ni počelo, ili su zatvorena zbog sukoba u biračkim odborima.

Glasačko pravo imalo je oko 350 hiljada građana.

Lokalni izbori se održani su u trenutku teške političke krize u Crnoj Gori, gde su tokom dve godine promenjene dve vlade.

Lokalni izbori održani su po starom izbornom zakonima, uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije da se sprovede izborna reforma.

Očekuje se da će se glavna borba voditi na izborima u Podgorici, gde živi gotovo 190.000 stanovnika, skoro trećina građana Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar