U trendu

Završen samit normandijske četvorke, svi zadovoljni sastankom

PARIZ – U Jelisejskoj palati u Parizu završen je samit lidera Normandijske četvorke, a francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da je sastanak bio produktivan i da sama činjenica da se lideri nalaze jedan pored drugog pokazuje kredibilno ponovno pokretanje mirovnih pregovora.

Makron je pozdravio „političku hrabrost“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za kojeg je sastanak u Normandijskom formatu bio prvi.

„Danas je zaista postignuto mnogo. Ovo je prvi susret predsednika (Rusije Vladimira) Putina i predsednika Zelenskog od aprila 2019. godine nakon izbora gospodina Zelenskog. I hteo bih da zahvalim na ovoj istinskoj odlučnosti i hrabrosti koju je pokazao u neposrednom rešavanju sukoba u svojoj zemlji“, rekao je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Sputnjik.

Prema Makronovim rečima, diskusije na sastanku Normandijske četvorke omogućile su napredak u mnogim pitanjima u rešavanju ukrajinske krize, uključujući razmenu zarobljenika.

Kako je rekao, novi sastanak trebalo bi da bude održan u roku od četiri meseca, ali nije naveo tačan datum.

Današnji razgovori trajali su oko 5,5 sati, uključujući i 1,5-časovni prekid za odvojeni sastanak u četiri oka predsednika Rusije i Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je veoma zadovoljna samitom i da su se lideri „četvorke“ dogovorili da postoji potreba koordinisanja političkih koraka za održavanje lokalnih izbora u Donbasu i dodala da su svi učesnici samita pokazali dobru volju za političko rešavanje situacije u Donbasu.

Predsednik Putin izjavio je da je rad „normandijskog samita“ bio veoma koristan i da će Rusija učiniti sve kako bi dala svoj doprinos procesu rešavanja situacije u Ukrajini.

„Veoma smo zahvalni (liderima Francuske i Nemačke) što su posvetili toliko pažnje ovom pitanju i uložili toliko napora kako bi se postiglo konačno rešenje. Sa svoje strane, Rusija će učiniti sve da doprinese ovom poslu“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je u zajedničkoj izjavi samita naglašen značaj direktnog dijaloga sukobljenih strana na istoku Ukrajine.

„Usvojen je završni zajednički dokument koji je potvrdio da ne postoji alternativa strogoj i doslednoj primeni Minskih sporazuma od 12. januara 2015. Naglašen je značaj direktnog dijaloga između strana u sukobu“, rekao je Putin.

Predsednik Zelenski rekao je da je pokrenuo pitanje ponovnog preuzimanja kontrole nad granicom sa Rusijom od strane Kijeva i da se nada da će se vratiti na ovo pitanje na sledećem sastanku za četiri meseca.

Kako je rekao, Kijev je spreman da realizuje sporazume postignute u Parizu, ali da je to „dvosmerna ulica“.

„Nadamo se da će se svi sporazumi poštovati, ali shvatamo da će samo konkretne akcije biti potvrda spremnosti svih za mir. Mi smo, sa svoje strane, spremni da realizujemo sporazume, ali to je dvosmerna ulica“, izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, nikada neće pristati na „federalizaciju Ukrajine“ i neće dozvoliti pritisak na spoljnu politiku zemlje.

„Ukrajina je unitarna država, to je nepromenljivi član ustava Ukrajine i neprikosnoveni princip postojanja države“, rekao je Zelenski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.