U trendu

Završena komemoracija žrtvama Srebrenice

SREBRENICA – Nakon višečasovne komemoracije i sahrane jos 33 tela žrtava zločina iz poslednjeg rata, u Memorijalnm centru Potočari danas je završeno obeležavanje godišnjice masakra u Srebrenici.

Kolone automobila, autobusa i ljudi iz svih delova Bosne i Hercegovine i susednih evropskih zemalja krenuli su svojim kućama.

Komemoraciji su prisustvovale brojne visoke delegacije i zvanice, a izjave upućene javnosti odnosile su se na potrebu donošenja zakona o zabrani negiranja genocida.

I porodice žrtava su poručile da počinioci zločina moraju da priznaju svoja nedela kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

Sve one koji imaju bilo kakve informacije o žrtvama koje se i dalje vode kao nestale zamolili su da progovore kako bi svi ubijeni mogli naći smiraj, a njihove porodice i rodbina imati mesto gde će doći i moliti se za njih.

Zvaničnici su posebnu pažnju posvetili, kako se navodi, „negatorima genocida“ koji su proteklih godina sve glasniji i ostrašćeniji u svojoj zloj nakani.

„Negiranje genocida je njegova poslednja faza, a to se mora zaustaviti donošenjem adekvatnog zakona“, poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je rekao da će se pobrinuti da se to što pre dogodi.

On je kritikovao negiranje genocida, što se, kako kaže, i danas može čuti od nekih zvaničnika iz Republike Srpske.

„To su njihovi ružni politički stavovi. Imamo dve odluke međunarodnog suda i taj sud je, kao najviše telo, u tančine i u hiljadama dokumenata dokumentovao šta se ovde dogodilo“, kazao je Incko u Potočarima.

Rekao je i da će se zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Hamdija Fejzić, pozvao je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da iskoristi svoja ovlašćenja i proglasi usvojenim zakon o zabrani negiranja genocida.

Fejzić je podsetio na međunarodnog suda kojom je, kako je rekao, definisano da se u Srebrenici desio genocid ističući da uprkos tome vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju da revidiraju presudu Suda u Hagu i izjednače zločinca i žrtvu.

„Srebrenica je postala univerzalni pojam za traženje istine za počinjeni genocid. To je aksiom koji se ne dokazuje jer 8.372 ubijene osobe su dokaz. Srebrenica svuda u svetu asocira na genocid počinjen nad Bošnjacima i to za samo nekoliko dana“, kazao je Fejzić.

Kako je rekao, svako ko negira ono što se desilo u Srebrenici zatrovan je mržnjom, a negiranje genocida ravno je zagovaranju novog genocida.

„Zbog toga pozivamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da koristeći svoja ovlašti proglasi zakon o zabrani negiranja genocida“, rekao je Fejzić.

Komemoraciji su prisustvovali i i preživeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti…

Na groblju Memorijalnog centra Potočari do danas je sahranjeno 6.610 bošnjačkih žrtava, a na porodičnim grobljima van Potočara njih 234.

Još uvek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana, javili su sarajevski mediji.

Verski deo današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Pročitani su i odlomci iz romana „Derviš i smrt“ te proučena ilahija „Šehidi“ i izveden „Srebrenički inferno“ koji je napisao Džemaludin Latić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar