U trendu

Završio na sudu zbog lajka na Fejsbuku

Muškarac iz Ciriha optuşen je za klevetu jer je popularnim lajkom reagovao na antisemitski status na Fejsbuku, što je prvi slučaj tuşbe za neverbalnu reakciju na društvenim mreşama.

Oko aktivnosti na druÅ¡tvenim mreÅŸama joÅ¡ uvek se lome koplja, Å¡ta se sme objavljivati, a Å¡ta ne, koliko se otvoreno sme komentarisati i kritikovati. Veliku ulogu u tome imaju i same druÅ¡tvene mreÅŸe koje automatski blokiraju neprikladne fotografije ili govor mrÅŸnje, ali zbog jezičnih barijera lične uvrede često prolaze ‘ispod radara’.

U Å vajcarskoj je u toku prvo suđenje za lajkove na Fejsbuku. Kako piÅ¡e Local, 45-godiÅ¡nji muÅ¡karac optuÅŸen je za klevetu jer je znakom odobrenja reagovao na status u kojem se tuÅŸilac optuÅŸuje za antisemitizam.

Online drama odvijala se među članovima raznih organizacija za zaÅ¡titu ÅŸivotinja. Predsednika jedne takve organizacije, Ervina Keslera napali su za antisemitizam i rasizam. OptuÅŸeni je samo lajkovao, nije komentarisao osam objava u kojima se tvrdi da je Kesler rasista s obzirom na povezanost sa neonacistima u proÅ¡losti.

Keslerovi advokati tvrde da je reakcijom na objavu muškarac doprineo većoj vidljivosti objave, učinio je vidljivom većem broju ljudi, čime je naneo štetu Kesleru.

Slučaj je trebao da se nađe pred sudijom ovog ponedeljka, ali suđenje je odloÅŸeno jer advokat optuÅŸenog pokuÅ¡ava da sruÅ¡i slučaj i odbaci optuÅŸbe. Prema pisanju Å¡vajcarskih medija odbrana planira da se fokusira na Keslerovu rasnu diskriminaciju u proÅ¡losti, čime će pokuÅ¡ati da dokaÅŸe da su optuÅŸbe na druÅ¡tvenim mreÅŸama opravdane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar