U trendu

Završna reč na suđenju Joanikiju i sveštenicima, moguća i presuda

PODGORICA – U Osnovnom sudu u Nikšiću, za danas je zakazano iznošenje završnih reči odbrane i tužilaštva na suđenju mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, koji se terete za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Osim mitropolita Joanikija optužnicom su obuhvaćeni i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Danilo Zirojević, Vasilije Brborić, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić i Nikola Marojević.

Reč je molitvenom hodu koji je u Nikšiću održan na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine.

Kako se, po rečima advokata, za tri dana mora doneti presuda, moguće je da sudija već danas donese presudu, piše portal podgoričkog Dana.

Iznošenju završnih reči će prisustvovati mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Okrivljeni sveštenici očekuju oslobađajuću presudu, jer je kroz sudski proces dokazano da navodi tužilaštva i optužnice nemaju težinu, a po svemu sudeći, jedini su kojima se još uvek sudi zbog “postupanja suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti”.

U prilog tome da okrivljeni nisu počinili krivično delo za koje se sumnjiče, advokat odbrane Sava Kostić ranije je kazao da je od samog početka sve izmontirano od nadležnih organa jer je zbog tog događaja procesuirano samo devet lica, a bilo je prisutno skoro 20.000 ljudi.

Posle molitvenog hoda, održanog ulicama grada pod Trebjesom na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, u Centru bezbednosti i Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću su saslušani, a nakon toga pritvoreni na 72 sata mitropolit Joanikije, tadai episkop budimljansko-nikšićki, i osam sveštenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.