najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zbog čega je Li otkazao sastanak sa slovačkim premijerom?

Kineski premijer Li Kećang nije imao bilateralni susret sa premijerom Slovačke Robertom Ficom u Rigi uoči samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, što se, kako ocenjuje AFP, može smatrati znakom zamerke Pekinga zbog sastanka slovačkog predsednika Andreja Kiske sa tibetanskim liderom Dalaj lamom.

“Kineska strana je otkazala bilateralni sastanak sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji je bio planiran pre početka današnjeg samita”, saopštila je vlada u Bratislavi, a prenela slovačka agencija SITA.

Fico je, kako se kaže, brzo reagovao da bi popravio odnose sa Pekingom, rekavši novinarima u Rigi da je pozvao kineskog premijera da poseti Slovačku, navodi AFP.

“Žao mi je što umesto da ulažemo energiju u nove projekte sa Kinom, mi moramo da popravljamo štetu koja je nastala”, rekao je Fico, prenosi SITA.

On je novinarima u oktobru rekao da je potez slovačkog predsednika Andreja Kiske koji se sastao sa Dalaj lamom u Bratislavi “jasno narušio slovačko-kineske odnose”.

Kiska se 16. okobra u Bratislavi sastao sa tibetanskim duhovnim liderom koga Peking optužuje da podržava separatizam i nasilje na Tibetu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova tada je najavilo odgovor Pekinga Bratislavi zbog sastanka sa Dalaj lamom.

Peking je tada, takođe, kritikovao slovačkog predsednika Kisku jer je ignorisao “snažno protivljenje” Kine tom sastanku koji, kako je ocenjeno, podriva obećanje Slovačke da podržava “politiku jedne Kine”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike