U trendu

Zbog čega rastu tenzije između Rusije i Holandije?

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je danas Holandiju zbog toga što je dozvolila SAD da nastave sa raspoređivanjem vojne opreme na njenom tlu, a uz to je ocenilo kao „neprijateljsku“ odluku holandskog suda koji je naložio da se blago sa Krima, koje je bilo pozajmljeno holandskom muzeju, vrati Ukrajini.

„Izgleda da je holandskim vlastima počelo da se dopada da namerno uništavaju odnose sa Rusijom“, izjavila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Zaharova je danas rekla da je Holandija, koja je otvorila skladište za američku vojnu opremu koja pristiže radi raspoređivanja vojske SAD u Evropi, pooštrila antirusku retoriku i aktivnosti koje vode ka raskidu odnosa sa Moskvom, navodi Tas s.

„Ne možemo a da na obratimo pažnju na izveštaje o nastavku rada na američkom vojnom objektu u Holandiji koji je predviđen da bude skladište za američko oruzje i tešku vojnu opremu, uključujući tenkove, pešadijska borbena vozila i artiljerijsko oružje“, istakla je Zaharova.

Ona je okarakterisala kao nepravednu odluku holandskog suda da se krimsko blago vrati Ukrajini, umesto Rusiji, istakavši da će ta odluka „značiti kraj ambicija Haga da postane svetska pravosudna prestonica“.

Rusija je saopštila prošle nedelje da će uložiti žalbu na odluku holandskog suda da se neprocenjiva zbirka zlatnih umetničkih predmeta sa Krima, koja je bila pozajmljena radi izložbe jednom holandskom muzeju uoči pripajanja tog poluostrva Rusiji 2014. godine, mora vratiti Ukrajini.

Krimski muzeji su danas saopštili da ne vide nikaku pravnu, kulturnu niti istorijsku osnovu za prebacivanje tih vrednih predmeta na teritoriju Ukrajine, preneo je Tas s.

„Ti artefakti pripadaju Krimu, teritoriji na kojoj su pronađeni. Oni su dokaz istorije i kulture ovog poluostrva i neodvojiv su deo zbirki koje su posvećeni arheolozi godinama pravili“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar