U trendu

Zbog oštrih zakona Kambodža optužena da ide ka diktaturi

PNOM PEN – Kambodžani koji krše anti-kovid pravila bi mogli da završe u zatvoru na 20 godina nakon novog zakona, za koji su organizacije za ljudska prava navele da vodi državu ka totalitarnoj diktaturi.

Premijer Hun Sen je upozorio da je Kambodža na „ivici umiranja“, nakon što je uveden dvonedeljni lokdaun u Pnom Penu, a u pokušaju da se spreči širenje kovida, javlja Gardijan.

Prema novom zakonu, osobe koje su osuđene za njegovo kršenje mogu da se suoče sa kaznom do 5.000 dolara, a preti im i zatvor.

Zakon takođe omogućava vladi da na neodređeno zabrani bilo kakvo okupljanje ili demonstracije.

„Za narod Kambodže kovid-19 nije bila samo zdravstvena i ekonomska tragedija, već i katastrofa za ljudska prava zahvaljujući odluci vlade da se malo po malo približi totalitarnoj diktaturi“, rekao je Filp Robertson, zamenik direktora Azijske Hjuman rajts voč organizacije.

Izvršni direktor odeljka Hjuman rajts voča za Kambodžu Sofip Čak kaže da je novom zakonu, koji je uveden prošlog meseca, nedostajala transparentnost, te da je korišćena nejasna i široka terminologija.

„Dela definisana na loš način otvaraju mogućnost subjektivne interpretacije i proizvoljnog tumačenja, a neproporcionalne kazne predstavljaju pretnju za kritičke glasove u Kambodži, protiv kojih se poslednjih godina često koristi represivni zakonski okvir“, rekla je ona.

Kambodža je u Aziji među zemljama sa najmanje zabeleženih kovid-19 slučajeva, ali je krajem februara došlo do većeg porasta broja inficiranih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.