U trendu

Zbog protesta blokiran pristup terminalu na aerodromu „Ć arl de Gol“

PARIZ – Francuski radnici, nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu „Roasi-Ć arl de Gol“, u okviru velikih protesta ĆĄirom zemlje, ĆĄto je primoralo neke putnike da tamo stignu peĆĄke.

Protest u blizini terminala 1 Roasi neće uticati na letove, saopĆĄtio je portparol aerodroma.

Ćœelezničke usluge su u prekidu, neke ĆĄkole su zatvorene, smeće je nagomilano na ulicama, a proizvodnja struje je ugroĆŸena poĆĄto i sindikati u elektranama vrĆĄe pritisak na vladu da povuče zakon, koji povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, prenosi Rojters.

Protestni skupovi su zakazani za danas ĆĄirom zemlje, a zbog ĆĄtrajka je blokirano skladiĆĄte nafte i gasni terminal u severnom gradu Denkerku.

Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal će biti blokiran do petka ujutru, a tog dana će odlučiti da li se ĆĄtrajk nastavlja, rekao je Rojtersu izvor.

Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je proĆĄle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsednik Emanuel Makron je u sredu saopĆĄtio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva ĆĄirom zemlje.
„Najbolji odgovor predsedniku su milioni ljudi u ơtrajku i na ulicama“, izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.

Loran BerĆŸe, ĆĄef najvećeg francuskog sindikata CFDT, rekao je za BFM TV da vlada mora da povuče zakon o penzijama.

Većina protesta je bila mirna, ali je bes narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja, pa je proteklih sedam noći u Parizu i drugim gradovima doĆĄlo do spontanih demonstracija sa paljenjem kanti za smeće, barikadama i sukobima sa policijom, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.