U trendu

Zbog ruske jahte uhapšene četiri osobe, istraga u toku

ZAGREB – U Splitu je u toku istraga o isplovljavanju ruske jahte pod sankcijama „Irina VU“ kojom je obuhvaćeno osam osoba, a četiri su i formalno uhapšene, objavila je danas Hina, pozivajući se na nezvanične informacije.

Kako je navela hrvatska agencija i dalje je u toku pretraga prostorija osumnjičenih i prikupljanje drugih dokaza.

Šestoro osumnjičenih navodno je sa splitsko-dalmatinskog područja, a dvoje iz Šibensko-kninske županije, čije će tužiteljstvo kasnije voditi slučaj, s obzirom da je jahta pod sankcijama isplovila na Murteru.

Među uhapšenim su i tri člana posade, dok je četvrti uhapšeni bivši kapetan prethodne posade. Još nije poznato da li će privedenim osobama biti određen pritvor nakon sprovedene istrage.

Policija je ranije saopštila da je, u vezi sa isplovljavanjem ruske jahte, u toku sprovođenje tzv. dokaznog postupka, odnosno pretraga stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.

Luksuzna jahta „Irina VU“ ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije i imala je zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na ostrvu Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik, a odatle isplovila prema Turskoj u oktobru prošle godine.

Kako je navedeno jahta je prethodno prošla policijsku i graničnu kontrolu, kao i kontrolu Lučke kapetanije. Prema pisanju hrvatskih medija, na njeno mesto u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar mora Oleg Butković najavio je ranije disciplinske postupke, napominjući da su propusti u vezi sa isplovljavanjem jahte pod sankcijama napravljeni i u njegovom ministarstvu.

Premijer Andrej Plenković rekao je prošle nedelje u Saboru da deli svoje nezadovoljstvo zbog nestanka jahte ruskog oligarha, ističući da će odgovornost snositi oni koji su krivi za propuste, podseća hrvatska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar