U trendu

Zbog spaljivanja lutke Jevrejina 10 meseci zatvora

Sud u Vroclavu poslao je danas na 10 meseci u zatvor jednog poljskog nacionalistu jer je lutku Jevrejina spalio na demonstracijama ekstremista u tom poljskom gradu novembra prošle godine.

„Taj gest bio je nedvosmislen, s nedvosmislenom konotacijom likvidacije Jevreja spaljivanjem. U kontekstu ksenofobnih parola na demonstracijama, to je jasna pretnja. Sud ne veruje da to nije bilo huškanje na mržnju“, obrazložio je presudu sudija Marek Gurni.

Osudjeni Pjotr Ribak je danas pred početak sudjenja kazao da lutku nije zapalio iz mržnje prema Jevrejima, ali kada je čuo presudu, optužio je sudije da rade protiv naroda jer zatvaraju „poljske rodoljube“, i rekao da je paljenje lutke Jevrejina bilo „za dobro Poljske“.

Kazna je u ovom slučaju neočekivano visoka, pošto je tužilac tražio samo 10 meseci društveno-korisnog rada, medjutim sudija je objasnio da je taj izgred izrazito društveno štetan.

Predsednik Društvenog i kulturnog udruženja Jevreja u Poljskoj Artur Hofman kazao je da je „medju nama mnogo starijih ljudi koji su čudom preživeli rat. Mnogi od njih bili su svedoci monstruoznih zločina. Fatalno je da se iznenada u slobodnoj Poljskoj pojavljuju scene spaljivanja simbola Jevrejina. U ‘Kristalnoj noći’ su takodje paljeni jevrejski simboli“, podsetio je on.

Krivičnu prijavu protiv Ribaka podneo je gradonačelnik Vroclava Rafal Dutkjevič 18. novembra prošle godine, odmah posle demonstracija ekstremista iz „Narodnog radikalnog bloka“ protiv izbeglica.

Tokom „Kristalne (staklene) noći“ 9. novembra 1938. širom Nemačke nacisti su organizovano demolirali i razbijali izloge radnji i prozore kuća i stanova Jevreja, što je bio početak velikog pogroma jevrejskih gradjana i prva naznaka procesa koji se pretvorio u Holokaust – pokušaj njihovog potpunog fizičkog istrebljenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.