U trendu

Zbog surovih uslova profitirao: Bivšem zatvoreniku Gvantanama 10,5 miliona dolara

Vlada Kanade će se izviniti i platiti 10,5 miliona kanadskih dolara (8 miliona američkih) bivÅ¡em zatvoreniku Gvantanama Omaru Kadru, nakon odluke Vrhovnog suda Kanade da su ga zvaničnici ispitivali pod „surovim uslovima“.

Zvaničnik koji je upoznat sa dogovorom rekao je danas za AP da će Kadr dobiti 8 miliona američkih dolara po nalogu Suda.

Omara Kadra, rođenog u Kanadi, američki vojnici su uhaspili kada je imao 15 godina, nakon sukoba na području navodnog kampa Al-Kaide u Avganistanu, prilikom čega je ÅŸivot izgubio lekar specijalnih jedinica SAD, narednik prve klase Kristofer Å pir, navodi AP.

Kadr je osumnjičen da je bacio bombu koja je usmrtila Špira i odveden je u Gvantanom, gde je optuşen za ratne zločine pred vojnom komisijom.

On se 2010. godine izjasnio kao kriv za ubistvo i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju godina, plus vreme koje je proveo u istraÅŸnom zatvoru. Dve godine kasnije vratio se u Kanadu da odsluÅŸi ostatak svoje kazne, a 2015. godine je puÅ¡ten na slobodu.

On je proveo deset godina u zatvorskoj ustanovi u zalivu Gvantanamo, a njegov slučaj zadobio je paşnju medija širom sveta nakon što su ga neki nazvali detetom vojnikom.

Vrhovni sud Kanade doneo je odluku 2010. godine da su kadnadski obaveÅ¡tajni zvaničnici prikupili dokaze od Kadra pod „surovim uslova“, kao Å¡to je nedostatak sna, tokom ispitivanja u Gvantanamu 2003. godine.

Njegovi advokati podneli su tuÅŸbu protiv kanadske vlade, traÅŸeći kompenzaciju od 20 miliona za Kadra zbog pogreÅ¡nog hapÅ¡enja, a kao argument su naveli krÅ¡enje međunarodnog prava, tj. da Kanada nije zaÅ¡titila svog građanina i bila u dosluhu sa SAD tokom kojeg je bio mučen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.