U trendu

Zdravlje Hilari Klinton nova meta kampanje Donalda Trampa

Zdravlje kandidatkinje Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton postalo je nova meta kampanje njenog republikanskog rivala Donalda Trampa, a mnogi članovi Trampovog izbornog tima posežu i za teorijama zavere koje dodatno podstiču sumnje.

Tramp je poslednjih nekoliko dana na svojim mitinzima više puta ponovio da 68-godišnja Klintonova „nema fizičku i mentalnu sposobnost“ da bude predsednica SAD, a na Tviteru je ostavio i post „Gde je Hilari? Ona spava“.

Mnogi članovi Trampovog tima takodje su svojim izjavama podgrejali sumnje da kandidatkinja demokrata ima zdravstvenih problema, te je Rudolf Djulijani, nekadašnji gradonačelnik Njujorka, u ponedeljak za televizijsku mrežu „Foks njuz“ (Fox News) rekao da je „Klintonova umorna i izgleda bolesno“.

„U medijima se ne vidi da Hilari pokazuje znake bolesti. Dovoljno je samo da je pažljivo prate i snime, a zatim pogledaju te snimke“, rekao je Djulijani.

On je takodje na Tviteru postavio fotografije na kojima je Klintonova bleda i sa podočnjacima i fotomontažu koja je prikazuje kako na neobičan način trese glavom.

Portparolka Trampove predsedničke kampanje Katrina Pirson nedavno je izjavila da je Klintonova „tokom kampanje imala mnogo slobodnih dana“, a demokratskoj kandidatkinji pripisala je i disfaziju, odnosno poremećaj govora.

Lična lekarka Hilari Klinton, Liza Bardak, rekla je da je bivša državna sekretarka „u odličnom fizičkom stanju i spremna da postane predsednica SAD“, kao i da potres mozga, koji je imala 2012. godine, nije ostavio posledice.

Protivnici su Klintonovoj pripisivali i Parkinsonovu bolest, epilepsiju i neurološke probleme, dovodeći ih u vezu sa potresom mozga, a na sajtu Brejtbart (Breitbart), čiji je vlasnik novi direktor Trampove kampanje Stiv Banon, objavljeno je da će „zdravlje Hilari Klinton uskoro postati glavna tema predsedničke kampanje“.

Na društvenim mrežama pojavili su se i tagovi „Hilarino zdravlje“ i „Hilarine stoličice“, koji aludiraju na spekulacije Trampovog tima da Klintonova tokom svojih mitinga često sedi na stolici.

Klintonova je krajem 2012. godine, dok je bila državna sekretarka, imala probleme sa stomačnim virusom i dehidracijom, a zatim je pretrpela i potres mozga, nakon čega joj je pronadjen krvni ugrušak izmedju mozga i lobanje, zbog čega je nekoliko nedelja videla duplo, navodi se u tadašnjem izveštaju njene lične lekarke, za koji su u Trampovom timu rekli da je „samo fasada“.

Politička analitičarka Žan Zaino sa Jona koledža u Njujorku, ocenila je da je pitanje zdravlja predsedničkih kandidata „ozbiljno i normalno“, jer birači žele da budu sigurni da je osoba za koju glasaju sposobna da vrši svoju dužnost.

Tramp, koji ima 70 godina, najstariji je kandidat koji je ikada učestvovao u trci za predsednika SAD, dok je Klintonova treća, pošto je ispred nje Ronald Regan, koji je u vreme dolaska na vlast imao 69 godina i 11 meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.