U trendu

Zdravstveni radnici protestovali širom Francuske

Zdravstveni radnici protestovali su danas širom Francuske tražeći više radnih mesta i bolje plate u javnim bolnicama, nakon nekoliko godina smanjenja troškova zbog kojih su lekari nespremno dočekali trenutak izbijanja pandemije korona virusa.

Devet sindikata i kolektiva organizovalo je aktivnosti protesta, medju kojima su demonstracije ispred Ministarstva zdravlja u Parizu i u desetinama drugih gradova, kako bi skrenuli pažnju vlade na rastuću zabrinutost zbog nedostatka osoblja.

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je preispitivanje sistema javnih bolnica i naručio hitnu reviziju do 1. jula.

Demonstranti se nadaju da će izvršiti pritisak na vladu u vreme kada Francuska ulazi u dva kruga parlamentarnih izbora koji počinju u nedelju.

Demonstracije su bile održane ispred Ministarstva zdravlja i na drugim mestima u Francuskoj, medju kojima je i Šerbur u kome je Makron prošle nedelje posetio bolnicu i najavio jačanje službi hitne pomoći.

Jedan od zahteva je i ponovno zapošljavanje oko 15.000 zdravstvenih radnika koji su ostali bez posla jer su odbili da se vakcinišu protiv korona virusa.

Makronova vlada je prošle godine ponudila neznatno povećanje plata nekim bolničkim radnicima i odobrila novu opremu, ali medicinari kažu da su problemi dublji.

Uprkos kriznoj situaciji, demonstracije u Parizu nisu uspele da privuku ogromne mase demonstranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar