Zehofer pozvao EU da ne bude arogantna prema Madjarskoj

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer izjavio je danas da Evropska unija mora da napusti „arogantan i nadmen“ pristup prema Madjarskoj, posle ubedljive pobede antimigrantske stranke Fides madjarskog premijera Viktora Orbana na parlamentarnim izborima.

Zehofer, manji ali važan koalicioni partner nemačke kancelarke Angele Merkel, zalaže se za ograničavanje migracije muslimana u EU, dok Orban sebe predstavlja kao „čuvara hrišćanske Evrope“, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Odnosi Brisela i Budimpešte su napeti, pošto Orban koji je na jučerašnjim izborima osvojio treći uzastopni premijerski mandat, prkosi Uniji po pitanju politike prema migrantima i vladavine prava.

Zehofer je prošlog meseca govorio protiv liberalne politike Merkel, rekavši da „islam ne pripada“ Nemačkoj. Ta izjava slična je rečniku članova krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD).

Nemački ministar je danas pozvao i na prestanak „mržnje“ na društvenim mrežama, pošto su korisnici Tvitera pogrešno optužili islamske ekstremiste za smrtonosni napad kombijem u Minsteru u kojem su poginule dve osobe, a više od 20 je ranjeno, navodi Asošiejted pres.

„Društvo ne može da prihvati da su neki zloupotrebili ovaj užasan dogadjaj za svoje perfidne ciljeve“, rekao je Zehofer. On nije pomenuo nikoga po imenu.

Zamenica lidera AfD Beatris fon Štorh za incident u Minsteru okrivila je na Tviteru politiku otvorenih vrata za izbeglice nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kada su nemačke vlasti objavile da je kombi vozio Nemac za kog ne postoje podaci o vezama s ekstremistima, Fon Štorh je napisala da je osumnjičeni bio „imitator islamističkog terorizma“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike