U trendu

Zekanović iz Hrasta se obrušio na Pupovca i Plenkovića

ZAGREB – Poslanik Stranke za jedinstvenu Hrvatsku (Hrast), Hrvoje Zekanović, optužio je lidera SDS S i poslanika, Milorada Pupvca, da je njegovo današnje obraćanje medijima bilo poput onih koji su se mogli čuti 89. i 90., kada se, kako je rekao, spremala balvan revolucija.

Pozvao je Pupovca i premijera Andreja Plenovića da sa skupštinske govornice kažu „da nije bilo agresije Srbije na Hrvatsku“, a pripadnike vladajuće HDZ da izvrše pritisak na svog lidera da raspiše izbore.

„Da li je Milorad Pupovac svestan ili je on samo nekakva ekspozitura Aleksandra Vučića i srpske politike u Hrvatskoj? On za ovom govornicom nije uspeo da izusti reč Domovinski rat. Budimo iskreni, i premijer Plenković teško u poslednje vreme izgovara reč Domovinski rat“, rekao je Zekanović u Saboru, preneli su hrvatski mediji.

Zekanović tvrdi da je Hrvatska 1991. bila napadnuta od Srbije, a da je unutar Hrvatske postojala, kako je rekao, „srbočetnika pbuna“.

„To je istina koja nikako ne može preći preko usta Milorada Pupovca. Uvek govori o posledicama, nikad ne govori o uzroku. Dolazak traktora u Beograd bio je kraj srbočetničke agresije. Žalosno je da već šest mandata u Saboru sedi čovek koji negira Domovinski rat, koji negira žrtve hiljade i hiljade hrvatskih civila, žrtve Vukovara, Škabrnje“, rekao je Zekanović.

Pupovca je optužio i da isključivo govori o egzodusu Srba, a zaboravlja, kaže, da spomene da su hiljade njih bili na strani Hrvatske.

„Ne znam da li on žali zbog toga ili mu je drago“, rekao je Zekanović.

Priča se, kaže, priča o Jasenovcu i dečjim logorima, a ne može da se izgovori „najednostavnija istina od pre 26 godina“.

„Pozivam ga (Pupovca), kao i premijera (Andreja) Plenkovića, neka s ovoga mesta kaže da nije bilo agresije na Republiku Hrvatsku pa da znamo na čemu smo, da znamo ko drži stolicu premijeru. Andreja Plenkovića pozivam neka mu on postavi ovo isto pitanje i neka reaguje na sva pitanja koja sam mu jučer postavio“, rekao je Zekanović.

Zapitao je zašto Hrvatska ne bi pokrenula pitanje ratne odštete i istovremeno odgovorio da je to zato da se zvanični Zagreb ne bi zamerio Angeli Merkel.

Hrvatska, prema njegovim rečima, nije sama sebe razarala.

„Ima videa i danas kako Beograđani cvećem ispraćaju desetine tenkova koji idu u Vukovar, da kolju i ubijaju Hrvate“, rekao je Zekanović.

Zekanović je rekao da njegova, inače, desno orijentisana stranka Hrast osuđuje sve totalitarne režime, li dok, kako kaže, „imamo uspešnu rehabilitaciju četništva u Srbiji, pokušavaju da izmisle priču o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj“. Ovde je, rekao je, testera okrenuta naopako, a Milorad Pupovac, smatra Zekanović, treba duboko da se izvini za ovo što radi.

Premijera Plenkovića je pozvao da, kako je rekao, ako ima imalo hrabrosti, raspiše izbore, jer misli da nema nikakvog smisla da partneri poput Pupovca, koji negiraju temeljne vrjednosti u hrvatskom društvu drže većinu u Saboru.

Pozvao je i sve HDZ-ovce da, kako je rekao, budu hrabri i izvrše pritisak na premijera Plenkovića da raspiše izbore kako bi se „rešilo pitanje istine i laži“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.