U trendu

Zeleni napori daju obećavajuće rezultate duž gornjeg toka reke Jangce

Svake kasne jeseni grupe crnoglavih galebova stižu „po rasporedu“ u grad Ludžou u gornjem toku reke Jangce. Kružeći iznad vode, crvenokljune okeanske ptice uvek privlače veliki broj posmatrača ptica.

„Uskoro dolazi ovogodišnje vreme za upoznavanje ptica“, rekao je Li Tian, stanovnik Ludžoua u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, prenosi Sinhua.

Pored Ludžoua, ptice selice su takođe česti posetioci Sečuanskog Dejanga, Neiđianga i drugih gradova uz tok reke Tuođiang. Lokalni entuzijasti su osnovali udruženja posmatrača i ljubitelja ptica.

Crnoglavi galeb, retka vrsta ptica sa belim perjem i crvenim kljunom i kandžama, smatra se „barometrom“ ekološke sredine u slivovima reka. Uočavanje više takvih ptica odražava obećavajuće rezultate koje su Sečuanski „zeleni napori“ doneli poslednjih godina.

Poznat kao „pokrajina hiljadu reka“, Sečuan je važno područje očuvanja voda i ključno područje za ekološku izgradnju duž gornjeg toka reke Jangce.

Među brojnim vodenim sistemima Sečuana, reka Tuođiang ima centralnu poziciju, ne samo zato što je ključna pritoka reke Jangce, već i zbog činjenice da 25.500 kvadratnih kilometara kroz koje protiče pokriva najkoncentrisanije, gusto naseljene i ekonomski moćne oblasti u pokrajini.

Od 1990-ih, kontinuirano ubrzanje industrijalizacije i urbanizacije izazvalo je ogromna ekološka opterećenja na reci Tuođiang, čineći je nekada najzagađenijom rekom u Sečuanu.

Shodno tome, 2018. godine pokrenuta je kampanja za prečišćavanje zagađene vode. Nakon godina napora, kvalitet vode reke Tuođiang koja se uliva u reku Jangce sada je dostigao najbolji nivo u poslednjih 20 godina.

Izgradnja čvrste ekološke barijere u gornjem toku reke Jangce ne samo da obezbeđuje ekološku bezbednost nizvodnih voda, već takođe omogućava lokalnim stanovnicima da iskuse lepotu života u dobrom ekološkom okruženju.

Grad Čengdu, glavni grad provincije Sečuan, poslednjih godina je imao više plavog neba zahvaljujući promociji rada na prevenciji i kontroli zagađenja vazduha. Posmatranje snežnog pejzaža dalekih planina postao je novi hobi za lokalno stanovništvo.

Prema Izveštaju koji sadrži podatke o vidljivosti planine Čengdu koji godišnje na platformama društvenih medija objavljuje velika grupa fotografa- entuzijasta, broj dana kada su ljudi mogli da vide snežne planine iz centra Čengdua porastao je sa 50 dana u 2017. na 63 dana u 2021.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar