U trendu

Zeleni pozvali vlade EU da se drže podalje od Svetskog prvenstva u Rusiji

Evroposlanica Rebeka Harms inicirala je otvoreno pismo u kome se vlade EU pozivaju da se drže podalje od Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji u junu.

Poziv Rebeke Harms, koja je stručnjak za istočnu Evropu grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu, podržalo je 60 evroposlanika iz 16 članica EU i pet različitih političkih grupa u Parlamentu, preneo je danas briselski EURACTIV.com.

U pismu se navodi da je trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu „samo poslednje poglavlje u izrugivanju evropskim vrednostima Vladimira Putina“.

Velika Britanija je okrivila Rusiju za trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim gasom, što Moskva žestoko poriče.

U otvorenom pismu se navode i „neselektivno bombardovanje škola, bolnica i javnih prostora u Siriji, vojna invazija u Ukrajini, sistematsko hakovanje, kampanje dezinformisanja, mešanje u izbore, pokušaji da se destabilizuje naše društvo i oslabi i podeli EU“.
 
„Sve to je (Rusiju) ne čini dobrim domaćinom Svetskog prvenstva“, dodaje se.

„Iako se slažemo da sport može da pomogne u izgradnji metaforičkih mostova, sve dok Putin razara prave u Siriji ne možemo da se pretvaramo da je Svetsko prvenstvo isto što i svaki drugi veliki sportski dogadjaj“, piše dalje u otvorenom pismu grupe evroposlanika.
   
Rebeka Harms je 20. aprila rekla da je Putin odgovoran za okupaciju i rat u Ukrajini.

„On podržava brutalnog diktatora Asada. Ruska armija je odgovorna za ratne zločine u ratu u Siriji. Rusija nije prijateljski domaćin (prvenstva) sve dok podržava ultra desničare i antidemokratske partije u EU i pokušava da se meša u izbore…“, dodaje se dalje.

Harms je istakla da niko ne treba da zaboravi da je ruska vojska okupirala Krim samo tri dana pošto su završene Zimske olimpijske igre u Sočiju 23. februara 2014.

„To pokazuje koliko je pre četiri godine bila ozbiljna oko olimpijske ideje uzajamnog razumevanja medju narodima“, zaključila je evroposlanica Zelenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.