U trendu

Zelenski i politički „autsajderi“ – slučaj ili fenomen

KIJEV – Volodimir Zelenski, glumac koji je u televizijskoj seriji tumačio lik nastavnika koji postaje predsednik, sinoć je i u „stvarnom životu“ izglasan za šefa države.

Da li je izborni trijumf ukrajinskog političkog amatera još samo jedan takav slučaj ili se može govoriti i o fenomenu, bar naznakama fenomena?

Sa 73 odsto glasova, Zelenski je u drugom krugu izbora ubedljivo pobedio aktuelnog predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, koji je osvojio 24 odsto glasova.

Ova razlika bila je još vidljivija na istoku zemlje, gde je Zelenski u nekim pokrajinama osvojio cak 87,7 odsto, kako je javio TAS S.

Kako je toliki procenat populacije odlučio da svoje poverenje pokloni jednom glumcu bez političkog iskustva?

Al Džazira piše da je u pitanju umor koji građani Ukrajine osećaju od „mejnstrim“ politike i da pojedinici glasaju za njega upravo zato jer „nije političar“.

Ukrajinci su, doduše, kako ocenjuje i Rojters, siti načina na koji je njihova zemlja vođena od raspada S S SR-a i nezavisnosti 1991. godine.

Endemska korupcija, sukob sa Rusijom i ekonomska situacija u zemlji dovele su do toga da lik Golobrodka, poštenog predsednika kojeg je Volodimir Zelenski igrao u seriji „Sluga naroda“ i koji je na malim ekranima nadmudrio pokvarene političare i mutne biznismene koji su pokušavali da mu stanu na put, toliko omili Ukrajincima da su ga „prebacili“ u stvaran život.

Slična situacija dogodila se pre tri godine i u jednoj od najmoćnijih zemalja sveta: Donald Tramp, biznismen i javna ličnost, 2016. godine izabran je za 45. predsednika SAD.

U martu ove godine vlast u Slovačkoj osvojila je Zuzana Čaputova, advokatica koja takođe nije imala prethodnog političkog iskustva.

Javnosti je postala poznata kroz svoju borbu protiv korupcije, naročito nakon ubistva novinara Jana Kuciaka prošle godine, kada je odlučila da se kandiduje za predsednika.

Svako od njih kao protivkandidata imao je iskusnog političara: Zelenski Porošenka, poznatog kao „Kralj čokolade“ zbog svoje imperije slatkiša, Tramp Hilari Klinton, bivšu državnu sekretarku SAD, Čaputova Maroša Šefčoviča, diplomatu i člana Evropske komisije.

Nepoverenje u „potrošene“ političare, koji nisu doneli očekivane rezultate, frustriranost većine ustaljenim partijskim mehanizmima, mogli bi biti jedan od razloga opredeljenja građana kakvo se dogodilo u tim zemaljama.

Predsednički izbori, gde se u prvom planu nalazi jedna ličnost, ne isključuju ovakvo iskakanje iz koloseka sistema, ali, uzimajući u obzir i osnivača pokreta „5 Zvezdica“ Bepea Grilja, takođe komičara, deluje kao da su glasači širom sveta odlučili da preokrenu status kvo, podržavajući snage antiestablišmenta, konstatuje britanska agencija.

Slični slučajevi su i mandati Imrana Kana, pakistanskog premijera, koji je pre političke karijere bio jedan od najpoznatijih igrača kriketa u istoriji Pakistana, kao i Žorža Vee, aktuelnog predsednika Liberije, bivšeg fudbalera.

Zanimljivi su i primeri Ronalda Regana, koji je takođe bio glumac pre nego što je postao predsednik SAD, kao i Arnolda Švarcenegera, superstara akcionih filmova koji je u nekoliko navrata bio guverner Kalifornije…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.