U trendu

Zelenski: Potrebno još vremena za ukrajinsku kontraofanzivu, kretanje sada bi koštalo suviše …

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno više vremena da pripremi očekivanu kontraofanzivu za potiskivanje okupatorskih ruskih snaga u ratu koji je počeo pre više od 14 meseci ruskom invazijom.

Zelenski je rekao u intervjuu objavljenom danas na Bi-Bi-Siju (BBC) da bi bilo „neprihvatljivo“ pokrenuti napad sada zato što bi suviše života bilo izgubljeno. On je u razgovoru u svom štabu u Kijevu rekao da su borbene brigade, od kojih su neke obučavane u NATO zemljama „spremne“ ali su vojsci još potrebne „neke stvari“ uključujući i oklopna vozila.

„Sa onim što imamo možemo ići napred i biti uspešni. Ali izgubili bi mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo“, rekao je Zelenski u intervjuu, prenosi BBC.

Intervju je napravljen u Kijevu sa televizijama javnog servisa članica Evrovizije Njuz (Eurovision News) uključujući i BBC.

„Zato treba da čekamo. Potrebno nam je još malo vremena“, rekao je Zelenski.

Očekivani napad bi mogao da bude odlučujući u ratu, mogao bi da promeni linije fronta koje mesecima ostaju nepromenjene, navodi BBC. On će takođe biti presudan test za Ukrajinu koja želi da dokaže da oružje i oprema koju je dobila od Zapada može da donese znatne pobede na bojnom polju.

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruske invazije očekuje se nedeljama.
Ukrajina dobija savremeno zapadno oružje, uključujući tenkove i sisteme protivvazduhoplovne odbrane i zapadnu obuku za svoje trupe dok se sprema za taj očekivan napad.

Ruske snage su učvršćene u istočnim oblastima Ukrajine sa odbrambenim linijama u dubini do 20 kilometara, prenosi agencija AP. Kontraofanziva Kijeva bi se verovatno suočila sa minskim poljima, rovovima za zaustavljanje tenkova i drugim preprekama.

Zelenski je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin računa na svođenje rata na takozvani zamrznut konflikt, u kome ni jedna strana ne može da pomeri drugu.

On je isključio mogućnost predavanja teritorije Rusiji u zamenu za mirovni sporazum.

Kada i gde će početi kontraofanziva je tajna, navodi BBC. Ruske snage u međuvremenu su ojačale svoju odbranu duž linije fronta duge 1.450 kilometara od istočnih oblasti Lugansk i Donjeck do Zaporožja i Hersona na jugu.

Poslednjih nedelja ukrajinske vlasti pokušavaju da smanje očekivanja o velikom prodoru, javno i u privatnim razgovorima, piše BBC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar