U trendu

Zelenski: Prvi korak ka velikoj pobedi

KIJEV – Komičar Volodimir Zelenski (41), koji je prema izlaznim anketama osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini, poručio je večeras da je napravio veliki korak ka pobedi.

„Ovo je samo prvi korak ka velikoj pobedi“, rekao je Zelenski novinarima po zatvaranju biračkih mesta.

„Mi smo mladi ljudi. Ne želimo da vidimo sve ono iz prošlosti u našoj budućnosti“, istakao je on.

Prema izlaznim anketama, Zelenski je osvojio 30,4 odsto glasova i u drugi krug ide sa aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom koji je dobio 17,8 odsto glasova, prenose agencije.

Ukrajinska policija je objavila da je primila više od 1.600 žalbi u vezi sa nepravilnostima u izbornom danu, zajedno sa još stotine pritužbi na pokušaje podmićivanja birača i odnošenje glasačkih listića sa biračkih mesta.

„Novi život, počinje normalan život. Život bez korupcije, bez podmićivanja“, rekao je Zelenski je posle glasanja.

Ankete pokazuju da je bivša premijerka Julija Timošenko na trećem mestu sa podrškom 14,2 odsto glasača.

Timošenko, međutim, osporava izlazne ankete i iz njenog štaba tvrde da je ona, prema njihovim izlaznim anketama, na drugom mestu.

Timošenko je, na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta, pozvala svoje pristalice da se upute ka glasačkim mestima da bi obezbedili pošteno prebrojavanje glasova, prenosi AP.

Izlazne ankete bazirane su na skoro 18.000 ispitanih sa oko 400 glasačkih mesta.

Na izborima je snagu odmerilo 39 kandidata, a ankete uoči izbora su ukazivale da Zelenski, glumac koji igra predsednika u popularnom komičnom TV serijalu, ima najveću podršku birača.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, za njim slede Porošenko i liderka opozicije, Julija Timošenko.

Istraživanja su ranije pokazala da nijedan od kandidata neće uspeti da osvoji 50 odsto plus jedan glas, tako da je gotovo izvesno da će 21. aprila biti održan drugi izborni krug, sa dva najbolje plasirana kandidata.

Kako navodi AP, Ukrajinci biraju predsednika za kojeg se nadaju da će zemlju od 42 miliona ljudi izvući iz krize, uključujući endemsku korupciju, naizgled nerešiv rat s proruskim snagama na istoku zemlje i ekonomiju koja je u problemima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar