U trendu

Želi da ga upamte po svaku cenu: Tramp planira da šalje ljude na Mesec pa na Mars

Američki predsednik Donald Tramp želi da ponovo pošalje čoveka na Mesec, a potom i na Mars, a u tom cilju je uputio direktivu nacionalnoj kosmičkoj agenciji NASA poručivši da su SAD „lider u istraživanju kosmosa i ostaće lider, i to višestruki“.

Tramp je istakao da preduzima džinovski korak ka „povraćaju ponosne sudbine Amerike u kosmosu“, dodavši da „kosmos ima mnogo veze i sa mnogim drugim primenama, uključujući vojnu“, javlja Rojters.

Tramp je u ponedeljak u Beloj kući potpisao direktivu da „NASA povede inovativni kosmički istraživački program kako bi se američki astronauti ponovo poslali na Mesec, a eventualno i na Mars“, sa željom da se američki kosmički program ponovo fokusira na ljudsko istraživanje i otkrića, preneo je AP.

To je važan korak kako bi se američki astronauti vratili na Mesec prvi put od 1972, radi dugotrajnog istraživanja, izjavio je Tramp.

„Ovog puta nećemo samo zabosti našu zastavu i ostaviti otiske stopala, već ćemo postaviti temelje za eventualnu misiju na Marsu, a možda jednog dana i u mnoge druge svetove“, istakao je on.

Potpisivanju direktive su prisustvovali i bivši astronauti Baz Oldrin i Džek Šmit, koji su nekada putovali na Mesec, i aktuelni astronat Pegi Vitson, koja je u orbiti provela 665 dana – više nego što je u kosmosu proveo ijedan drugi Amerikanac i ijedna druga žena u svetu.

Direktiva podrazumeva da američka vlada blisko sarađuje sa drugim zemljama i privatnim industrijama, napominje AP.

Rojters primećuje da je Tramp, potpisujući direktivu pod nazivom „Direktiva kosmičke politike 1“, taj potez načinio u trenutku kada Kina radi na ambicioznom programu vezanom za Mesec.

Kineski kosmički zvaničnik je u junu rekao da ta zemlja sprovodi „preliminarne pripreme“ za slanje čoveka na Mesec, podseća britanska agencija.

Tramp je preduzeo više koraka kako bi se misija NASA ponovo fokusirala na istraživanje kosmosa, napominje američka agencija.

I raniji predsednici SAD su predlagali povratak na Meseci i misije na Mars, ali su budžetska organičenja osujetila njihove planove.

Nijedno ljudsko biće nije bilo na Mesecu otkako je u decembru 1972. tamo sleteo „Apolo 17“, a na Mesec je kročilo svega 12 ljudi, i svi su bili Amerikanci, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar