Zeman: EU nesposobna da reši izbegličku krizu

Predsednik Češke Miloš Zeman označio je danas u Černotinu na istoku Češke izbeglički talas za poplavu pred kojom se doduše možda nehumano ali uspešno odbranila samo Madjarska, a Evropsku uniju kritikovao da je toliko nesposobna da je tek sada počela da razmišlja o evropskoj graničnoj straži kad je već Evropa preplavljena.

“Zašto upozoravam na izbeglice kada ih kod nas skoro nema? Znate, nedovoljno je upozoravati na poplavu kada vam je pod vodom polovina grada. Na poplavu morate da upozorite dok još grad nije poplavljen kako bi mogli da preduzmete mere. Pogledajte šta se dešava u Austriji i preduzmite konkretne mere, uključujući tu i angažovanje policije i armije”, kazao je danas Zeman u susretu sa žiteljima Černotina.

Češki predsednik upozorio je da bezbednost košta i predložio da vlada poveća izdatke za policiju i vojsku isto kao što povećava izdvajanja za odbranu protiv poplava, a kao primer za ugled kako se brani pred “migracijskom poplavom” naveo je Madjarsku.

“Doduše, ogradila se plotom, upotrebila vodene topove i suzavac. Znam da to baš ne izgleda humano ali madjarska teritorija je bez izbeglica”, rekao je Zeman.

Češki predsednik kritikovao je Evropsku uniju da je nesposobna zato što tek sada razmatra osnivanje zajedničke evropske granične straže ali je upozorio da je ipak za Evropu bolje rešenje zajednička zaštita granica nego kada to rade same države pošto pojedinačna zaštita nacionalnih granica košta više i manje je efikasna od zaštite šengenske granice.

Miloš Zeman založio se za angažovanje stranih radnika u češkim preduzećima ali nikako muslimana, već pre svega Ukrajinaca.

“Ne govorim o muslimanima. Oni ne žele da ovde rade već da dobijaju socijalnu pomoć. Imgiranti ne dolaze da rade već zbog socijalne pomoći i za njih je povoljnija Nemačka ili Švedska. Stranci o kojima govorim nisu muslimani, već Ukrajinci. Radi kod nas 130.000 Ukrajinaca poslove koje niko od Čeha neće. Ako naša preduzeća zapošljavaju radnu snagu za veoma niske plate, zašto da ne iskoristimo to da Ukrajinci zarade to što je za njih mnogo a za Čehe malo”, kazao je češki predsednik.

(Beta)

Ostavite komentar