U trendu

Zeman: Iza migrantskog talasa stoje Muslimanska braća

Česki predsednik Miloš Zeman izjavio je da je talas migranata koji je doneo više od milion pridošlica u Evropu delo egipatske Muslimanske braće.

„Verujem da je ovu invaziju organizovalo Muslimansko bratstvo, a korišteća su finansijska sredstva više država,“ rekao je Zeman Radiju Češka.

Zeman je rekao da je dobio informaciju o Muslimanskoj braći, koja su u Egiptu zabranjena kao teroristička organizacija, iz muslimanskih izvora i izvora vodećih arapskih politi;ara.

On je rekao da je razlog za rekordnu migrantsku krizu popustljiv stav Evrope prema migrantima sa jedne strane i „napori Bratstva“ da dostigne ciljeve sa druge strane.

„Muslimanska braća ne mogu da počnu rat u Evropi, oni nemaju tu snagu ali mogu da organizuju rastući talas migranta i da postepeno počnu da kontrolišu Evropu,“ izjavio je Zeman, prenosi AFP.

On je i ranije davao anti-migrantske izjave. Krajem prošle godine je nazvao izbeglički talas „organizovanom invazijom,“ pozivajući mladiće iz Iraka i Sirije da „uzmu oružje“ protiv Islamske države umesto što beže.

Prema podacima UNHCR-a u Evropu je tokom 2015. godine stiglo više od milion migranata, uglavnom izbeglica koji su bežali od rata i nasilja u Avganistanu, Iraku i Siriji. Oni uglavnom žele da idu u Nemačku i drue zemlje na zapadu EU i ne zdržaavaju se u Češkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.