U trendu

Zeman kod Putina, Rusija i Češka potpisuju 13 ekonomskih sporazuma

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas, posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da će Rusija i Češka potpisati 13 sporazuma o ekonomskoj saradnji, vrednih oko 20 milijardi dolara.

Češki predsednik je naglasio da je to rezultat posete Rusiji češke delegacije, u kojoj je 140 preduzetnika, u poredjenju sa svega 14 koliko ih je sa njim bilo u poseti Francuskoj, navodi Tass.

„Stoga se može izvesti zaključak da nam je Rusija deset puta važnija (od Francuske)“, rekao je Zeman novinarima posle razgovora s Putinom.

Zeman je apelovao i na zapadne zemlje i na Rusiju da ukinu medjusobne sankcije.

„Saradnja (Češke i Rusije) razvija se uprkos sankcijama. Ali to ne znači da sam se ja pomirio sa sankcijama. Znate dobro da sam ja dugo protiv njihovog postojanja. To se ne odnosi samo na sankcije EU Rusiji, već i na sankcije Rusije Evropskoj uniji“, kazao je Zeman.

On je rekao da će od obostranog ukidanja sankcija korist imati obe strane.

Putin je posle razgovora naveo da je razgovor sa češkim kolegom protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi i da to što je njihov današnji sastanak drugi ove godine, ukazuje na veliku važnost koju obe zemlje pridaju bilateralnoj saradnji.

„Fokus razgovora je bio na ekonomskim vezama. Ove godine smo, zahvaljujući usaglašenim naporima, uspeli da prevazidjemo pad trgovinske razmene. Bilateralna trgovina je porasla 42,9 odsto od januara do septembra“, naveo je Putin.

Šef ruske države je rekao da je Zemana upoznao s ruskom vizijom za okončanje krize u Ukrajini, kao i sa rezultatima susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom „o planovima za borbu protiv terorizma u Siriji i sutrašnjim trilateralnim sastankom s predsednicima Irana i Turske“.

Pred susret predsednika Rusije i Češke u Sočiju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin izuzetno ceni Zemanovu zainteresovanost za razvijanje rusko-čeških odnosa.

Zemanova poseta Moskvi je medju njegovim poslednjim posetama inostranstvu tokom petogodišnjeg predsedničkog mandata koji mu ističe na proleće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.