U trendu

Zeman protiv nelegalnih i muslimanskih izbeglica

Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je prihvatanje izbeglica ne samo po nacionalnim kvotama, već i dobrovoljno davanje azila, jer bi se po njegovoj oceni moglo desiti da Češka tako primi više izbeglica nego što traži Evropska unija.
„Ne kažem da treba da odbijamo imigrante. Kažem da treba da odbijemo pod a) nelegalne imigrante b) muslimanske imigrante. Dok (češki) premijer smatra da ne treba da ih primamo na osnovu kvota već dobrovoljno. Što je, iskreno rečno, isto. U ekstremnom slučaju bi se čak moglo desiti da ih primimo više nego što nam nalažu kvote“, kazao je Zeman za današnje izdanje nedeljnika Tiden.

Češki predsednik više puta je do sada ponavljao da je nelegalni imigrant svako ko nije zatražio azil u prvoj bezbednoj zemlji, što je prema oceni Zemana i Turska, a svakako izbeglice koje nisu tražile azil u Grčkoj, već su nastavile ka Nemačkoj, te da njih treba bez kompromisa vraćati sa čeških granica.

„Ja nikog ne vredjam kada citiram islam, kada citiram konkretnu suru. Dovoljno je da pročitate Kuran da vidite da je ta sura citirana ispravno. To nije uvreda kada citirate idejne osnove nekoga sa kim se ne slažete… tako da nisam primetio da sam nekoga uvredio. Ubice, teroriste ne možete da uvredite“, negirao je Zeman optužbe da islamofobno izjednačava muslimane sa teroristima.

Zeman je za glavni kriterijum po kome bi trebalo donositi sudove o imigrantima i izbeglicama naveo njihovu sposobnost asimilacije u novo društvo.

„Znate dobro da sam vrlo izrazito podržavao vijetnamsku zajednicu. Uspeli su sjajno da se integrišu u naše društvo. Znači sudimo o pojedincu ili o celoj zajednici da li ima tu sposobnost asimilacije ili ne“, rekao je Zeman.

Češki predsednik izjavio je da sada i Evropa priznaje da je on bio u pravu ne samo u stavu prema izbegličkoj krizi već i oko ekonomskih sankcija Rusiji.

„Evropa mi ne daje za pravo samo oko izbegličke krize već i oko ukidanja sankcija Ruskoj Federaciji. Ne znam da li ste primetili da je francuski ministar privrede rekao da bi mogle da budu ukinute sredinom ove godine. A Francuska je dovoljno jaka zemlja da se njeno mišljenje uzima u obzir“, kazao je Zeman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar