U trendu

Zeman: Putinu čak i drago zbog sankcija, dižu mu popularnost

Predsednik Češke Miloš Zeman kritikovao je danas u Pragu ponovo zajedničke sankcije Evropske unije protiv Rusije i to što Brisel nameće da ih poštuju sve članice pa i Češka a upozorio je da čak ima utisak da se predsednik Rusije Vladimir Putin sankacijama raduje jer mu učvršćuju vlast i dižu popularnost.

„Sankcije protiv Rusije učvršćuju popularnost Vladimira Putina. Kada sam se poslednji put sreo sa Putinom imao sam utisak da ga antiruske sankcije raduju“, upozorio je predsednik Zeman na Žofinskom ekonomskom forumu u Pragu.

Insistiranje da Zapad solidarno reaguje sankcijama koje po oceni Zemana u svim slučajevima u istoriji samo učvršćuju režim protiv koga su uvedene, češki predsednik je označio za gaženje suvereniteta Češke.

„Mala zemlja kao sto je Češka ima interes da ima najbolje moguće odnose sa svim zemljama koje za nas mogu da budu ekonomski doprinos. Bilo da otvaraju svoja trzišta češkim izvoznicima ili višak kapitala služi kao injekcija u češku privredu. Apsolutno su besmislene mere sankcija protiv bilo koga, bojkot, embargo“, rekao  je Zeman.

Češki predsednik naglasio je da suverenoj zemlji ne bi smelo da se brani da trguje s kim hoće samo zato što je neki Veliki Brat odlučio da protiv te zemlje uvede sankcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar