U trendu

Zemljotres pogodio Papua Novu Gvineju, moguć cunami

Pacifički centar za upozorenje (PTWC) na cunami upozorio je na opasnost od cunamija posle jakog zemljotresa, koji je jutros pogodio oblast Papua Nova Gvineja, Indoneziju, Nauru, Solomonska ostrva i okolne oblasti.

Zemljotres jačine osam stepeni po Rihterovoj skali pogodio je slabo naseljeno područje kod obale Papue Nove Gvineje koje se nalazi 157 kilometara istočno od Rabaula, saopštio je Američki geološki zavod, prenosi Rojters.

Potres se dogodio na dubini od 103 kilometara, a izveštaja o eventualnoj šteti i žrtvama još uvek nema.

Upozorenje na cunami odnosi se na region Papua Nove Gvineje, dok je prethodno upozorenje da bi cunami mogao da pogodi delove Indonezije, Solomonskih ostrva, Nauru, Čuk i Vanuatu povučeno.

„Primećeni su talasi cunamija“, saopštio je PTWC, navodeći da su mogući talasti visine između jednog i tri metra duž nekih delova obale Papua Nove Gvineje.

Centar takođe navodi da su talasi cunamija mogući u naredna dva sata, prenosi Rojters.

Novi Zeland je takođe povukao ranije upozorenje na cunami, dok su Havaji i Australija saopštili da njihove obale nisu ugrožene.

Žteljima priobalnih delova ovih zemalja, kao i turistima preporučuje se da izbegavaju odlazak na plaže.

Ostrvo Papua u Novoj Gvineji nalazi se u pacifičkom „vatrenom prstenu“, vulkanskom području, zbog čega su tu česti zemljotresi, cunamiji i erupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.