U trendu

Žena slovenačkog diplomate umrla posle vakcinacije

LJUBLJANA / BRISEL – Slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ) u saradnji s belgijskim zdravstvenim vlastima vodi istragu o tragičnoj smrti mlade supruge slovenačkog diplomate u Briselu, koja je nakon doze vakcine Džonson i Džonson dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara.

Žena „mlađa od 40 godina“ je pre desetak dana dobila dozu američke vakcine, koje se daje u jednoj dozi, a prve teškoće je osetila nakon nekoliko dana, prenosi „Večernji list“.

Kod mlade žene se prvo pojavila glavobolja, noga joj je otekla, a na pregledu kod lekara joj je otkrivena duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici, javila je slovenačka televizija.

NIJZ je pokrenuo postupak da se utvrdi da li su komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s vakcinacijom, odnosno mogućim negativnim nuspojavama vakcine.

Slučaj istražuje stručni odsek pri slovenačkom ministarstvu zdravlja, koji naglašava da će dobiti sve važne informacije od belgijskih vlasti.

Vakcine DŽonson i DŽonson, kao i vakcine AstraZeneke, u vrlo retkim slučajevima mogu da izazovu stvaranje tromba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.