U trendu

Ženeva: Blokiran terminal za privatne avione

ŽENEVA – Klimatski aktivisti iz grupe „Pobuna protiv istrebljenja“ blokirali su danas terminal za privatne avione na ženevskom aerodromu, protestujući protiv avio transporta i nazivajuci ga apsurdnim.

Desetine aktivista sele su ispred male zgrade terminala držeći se za ruke, dok je policija formirala kordon, prenosi Rojters.

„Blokirali smo terminal za privatne avione da bismo odbranili princip klimatske i socijalne pravde. Ovaj način prevoza je potpuno apsurdan“, navedeno je na Fejsbuk profilu ženevskog ogranka grupe „Pobuna protiv istrebljenja“.

Ženeva je glavna raskrsnica za privatne avione bogatih i moćnih ljudi koji ili žive u Švajcarskoj ili putuju u tu zemju zbog poslova s privatnim bankama, institucijama Ujedinjenih nacija i aukcijskim kućama, kao i zbog lečenja u tamošnjim bolnicama.

Grupa za borbu protiv klimatskih promena „Pobuna protiv istrebljenja“ formirana je prošle godine u Velikoj Britaniji i od tada je inspirisala brojne akcije širom sveta kojima se poziva na ubrzano smanjenje emisije ugljen-dioksida i obnovu ugroženih ekosistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.