U trendu

Žestoke borbe iračke vojske i džihadista u zapadnom Mosulu

Iračka vojska napreduje u operaciji za oslobadjanje zapadnog Mosula, uprkos žestokom otporu ekstremista Islamske države, saopštili su irački bezbednosni zvaničnici.

Iračka policija i vojne snage, uz podršku medjunarodne koalicije okupljene oko SAD, u nedelju su pokrenuli ofanzivu za oslobadjanje zapadnog Mosula od ID. Iračke snage i njihovi strani saveznici su 17. oktobra prošle godine počele veliku ofanzivu i posle nekoliko nedelja teške borbe preuzele su kontrolu nad istočnim delom grada.

Komandant specijalnih snaga Abdul Vahab al Sadi rekao je da iračke snage napreduju „veoma sporo“ dok ekstremisti odgovaraju detoniranjem automobila bombi, snajperima i desetinama naoružanih dronova.

Prema njegovim rečima, hiljade civila napustilo je zapadni deo Mosula.

U napadima dronova nije poginulo mnogo vojnika, ali su desetine zadobile lakše povrede koje su poremetile ritam kopnenih operacija.

Al Sadi očekuje da će se situacija smiriti kada iračka vojska povrati kontrolu nad glavnim infrastrukturnim tačkama na jugozapadnom obodu Mosula, što će im omogućiti da skrate linije snabdevanja i povežu se sa savezničkim snagama na istoku grada.

Desetine porodica okupilo se ispred betonskog zida oko jednog sela južno od Mosula. Mnogi od njih tvrde da su iz sela oko Mosula, gde su ih ekstremisti četiri meseca koristili kao ljudski štiti.

„Iza nas su strašna vremena. Palila sam odeću svoje dece samo da bi ih zagrejala“, rekla je majka šestoro dece, koja su bila primorana da žive u napuštenoj školi u Mosulu.

ID zauzela je Mosul, grad na severu Iraka, u junu 2014. godine. Zapadni deo grada je manji od istočnog, ali je gušće naseljen i tu se nalaze neka uporišta ekstremista. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar