U trendu

Žestoki sukobi u Alepu posle bombardovanja

Žestoki sukobi vode se danas u Alepu posle noći bombardovanja pobunjeničkih kvartova u tom sirijskom gradu koji je postao jedan od epicentara rata, javila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Borbe se vode izmedju snaga vlade predsednika Bašara al Asada i koalicije islamkističkih i džihadističkih pobunjenika u kvartu Ramusa, u jugozapadnom delu tog grada.

Tokom noći bombardovani su pobunjenički kvartovi Alepa, što je izazvalo požare i polomljena stakla na mnogim zgradama, preneo je dopisnik agencije Frans pres sa lica mesta.

Ekipe civilne odbrane, takozvani beli šlemovi pokušavali su da ugase požare u sred „kiše“ varnica koje su padale sa zapaljenih električnih vodova.

Aktivisti iz pobunjeničkih zona Alepa optužili su Asadove i ruske snage da su koristili zapaljive bombe.

S druge strane iz pobunjeničkih zona granatirani su kvartovi pod kontrolom vlade, navela je Opservatorija za ljudska prava, bez preciziranja da li je bilo nastradalih.

Alep, bivši ekonomski centar u Siriji, podeljen je od 2012. na istočni deo pod kontrolom pobunjenika koji se protive predsedniku Asadu i na kvartove koji podržavaju Asadve vlasti na zapadu grada.

U jakim vazdušnim udarima na pobunjeničke kvartove juče ubijeno je 12 civila, medju kojima i dvoje dece, navela je Opsevatorija.

To je bio najveći broj nastradalih od ponedeljka kada se raspalo kratko primirje dogovoreno uz posredovanje SAD i Rusije koje je stupilo na snagu 12. septembra. Od kada je isteklo primirje u ponedeljak uveče borbe su se nastavile u celoj zemlji.

Istočno od Damaska sirijska vojska i pobunjenici ponovo su se sukobili kasno sinoć, navela je Opservatorija. Novinar agencije Frans pres u toj zoni rekao je da je čuo vazdušne udare i ispaljene projektile. Borbe su se takodje vodile u centralnim provincijama Homs i Hama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.