U trendu

ZG: Biskup predstavio knjigu o Stepincu, bila i predsednica HR

ZAGREB – Knjiga mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića „Nada koja ne postiđuje“, objavljena povodom 120. godišnjice rođenja i 20 godina od beatifikacije kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je podržavao Nezavisnu Državu Hrvatsku, predstavljena je sinoć u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu, u prisustvu hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Hina prenosi da su o knjizi govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istoričar Jure Krišto i autor Perić.

Navodi se da su pored predsednice Hrvatske među prisutnima „u prepunoj dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta bili i kardinal (vrhbosanski) Vinko Puljić, brojni biskupi i drugi uglednici“.

Kardinal Bozanić je kazao da „blaženi Alojzije Stepinac privlači sve više ljudi u svetu“.

„On je među nama kao Božja prisutnost. Blaženi Alojzije Stepinac pruža svom narodu kompas da bi znao da se orijentiše“, naveo je Bozanić.

Prema njegovoj tvrdnji, „u Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu duboko je ukorenjen život i mučeništvo blaženog Stepinca“ koji je, po oceni Bozanića, „nosio krst hrvatskog naroda“.

„U Stepinčevoj se osobi spaja celokupna tragedija hrvatskog naroda kroz 20. vek“, kazao je Bozanić i dodao da je „ovaj najsvetliji lik Crkve u Hrvata postojano na zemlji branio Boga i čoveka“.

Nadbiskup Puljić je kazao da knjiga biskupa Perića „donosi dokumentarisano svetlo o hrvatskom blaženiku i mučeniku“, ocenivši da je uvodni deo knjige „oda velikom sinu roda našega“.

Prema Puljiću, kardinal Stepinac je bio „najlepša i najdraža hrvatska ruža, koja je svedočila, pisala i govorila“.

„Zato je hrvatski narod i mogao da uskrsne“, rekao je zadarski nadbiskup i dodao da je blaženi Alojzije „duhovni knez 20. veka“.

Hina dalje navodi da je „istoričar Jure Krišto podsetio na optužbe Srpske pravoslavne crkve koja je u pismu papi Franji navela da je nadbiskup Stepinac ćutao tokom rata“.

„Alojzije Stepinac se u 48 meseci života Nezavisne Države Hrvatske zauzeo pismima i delima 362 puta“, rekao je Krišto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar