U trendu

ZG: U ponedeljak dve presude Ivi Sanaderu

ZAGREB – Bivšsem hrvatskom premijeru i predsedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u ponedeljak će biti izrečene dve presude u zagrebačkom Županijskom sudu – za primanje provizije od austrijske Hipo bank, kao i za prodaju jeftine struje Diokiju.

Za primanje provizije od austrijske Hipo banke Sanader je već bio osuđen, ali je presudu ukinuo Ustavni sud, prenosi Index.hr.

U aferi Hipo, Uskok tereti Sanadera da je kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo proviziju u protivrednost od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se navodi, budući da se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

U drugom slučaju tzv. HEP-Dioki, Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo, a kako on nije uspeo da svedoči, odbrana je tražila da se postupak obustavi.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka podsticao da kompaniji njegovog bliskog prijatelja Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravosnažno osuđen jedino u slučaju Planinska, gđe je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna ‘provizije’ nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja,kupilo zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg saborskog zastupnika HDZ i vlasnika mesara Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po tvrdnjama tužilaštva, novac iz državnih institucija i kompanija izvlačio za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera.

Sanadera čeka i početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL, koji je zakazan za 23. oktobar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.