U trendu

Zid sa Mađarskom uskoro gotov, novi talas migranata večeras

U poslednja 24 sata kriza izbeglica se privremeno preselila sa makedonsko-srpske granice na granicu Srbije i Mađarske koja je nedavno počela da gradi zid prema Srbiji visok četiri metara, u dužini od 175 km kako bi sprečila nezakonit ulazak migranata u svoju zemlju, a koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude završen 31. avgusta.

Grčki trajekt „Eleftherios Venizelos“ jutros je u Pirej prevezao 2489 izbeglica iz Sirije, koji su bili smešteni na ostrvu Lezbos i koji će, prema najavi grčkih medija, najkasnije večeras stići u prihvatni kamp u Đevđeliji, preneo je makedonski portal Plus info.

Migranti, koji su ovih dana u Grčku brodovima stigli iz Turske, prevezeni su iz luke Pirej do železničke stanice u Solunu odakle će biti transportovano u Polikastro u blizini grčko-makedonske granice.

Učestali su pozivi da Evropska unija treba da pomogne Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, te da definiše politiku za izbeglice koji pristižu iz Sirije, Iraka i Afganistana.

U Srbiji se, pište makedonski portal, izbeglice zadržavaju najviše 24 sata tek koliko da prikupe snagu, da se odmore i da prođu najbrže što mogu.

Najveća gužva koja traje nekoliko časova stvara se za sada samo u prihvatnom kapmpu u Preševu.

U Miratovcu, pograničnom mestu u Srbiji, migrante organizovano dočekuju autobusi Visokog komesarijata za izbeglice UN kojima ih prevoze do Preševa, gde se zadržavaju nekoliko sati koliko je potrebno da dobiju dokument i da mogu da nastave da se bezbeno kreću srpskom teritorijom.

Na makedonskoj strani sinoć je ostala samo još mala grupa izbeglica u privremenom prihvatnom kampu koji je izgrađen pre dva dana i oni su jutros nastavili put za Tabanovce.

Portal navodi i da je američka vlada pručila da bi naredne godine SAD trebalo da primi oko 8.000 sirijskih izbeglica. Portparol Stejtdepartmenta Džon Kirbi je rekao da Vašington razmatra 15 hiljada zahteva za azil koje mu je dostavio UNHCR.

Najviše izbeglica ima u Turskoj i Libanu, a UNHCR procenjuje da će do kraja godine oko 4, 270 miliona izbeglica prebeći iz Sirije od početka rata 2011.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar