U trendu

Zimbabve: Predrasude s kojima se bore žene političari

HARARE – Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Zimbabveu, zakazanih za 30. jul, američka agencija AP ukazuje na brojne predrasude s kojima se suočavaju žene koje žele da dođu na čelo države ili uđu u parlament.

„Da li ste udati?“ – pitanje je koje često dobija opoziciona političarka Fadzaji Maheri, ali ne od muškaraca koji iskušavaju svoju sreću, već od pripadnika svih polova, koji joj prilaze zabrinuti jer ona kao jedna žena, i to bez partnera, želi da ih predvodi u parlamentu.

Uoči istorijskih izbora u mahom konzervativnoj zemlji, prvih posle više decenija na kojima su i žene kandidati za šefa države, nekoliko kandidatkinja za predsednika ili poslanika suočilo se s uvredama, u kojima ih nazivaju pogrdnim imenima, i optužbama da „spavaju unaokolo“, ukazuje agencija.

Kako navodi, rodno zasnovane predrasude još su prisutne u ovoj južnoafričkoj zemlji, u kojoj su žene tradicionalno samo bile podrška muškarcima, koji se bave politikom.

Ipak, napominje AP, žene kandidati uzvraćaju udarac pretvarajući zloupotrebe u politički kapital.

„Brak, iako često prelepa stvar, nije postignuće. Ne kvalifikuje nekoga za javnu funkciju. Biće potrebno mnogo više od toga da me nazivaju ženom bez deteta ili bez supruga kako bi me ućutkali“, poručila je Maheri, koja se kandiduje za poslanika u prestonici Zimbabvea, u jednoj od svojih objava na Tviteru.

Maheri (32), inače advokat po zanimanju, naglasila je da je „udata za svoju kampanju“.

Ipak, napominje AP, iako je na izborima, prvim od kako je dugogodišnji lider zemlje Robert Mugabe podneo ostavku u novembru, prijavljen rekordan broj od 23 kandidata za predsednika, većinu čine muškarci.

Agencija, međutim, ukazuje da, uprkos brojnim preprekama, Zimbabve sada ima prve žene kandidate za predsednika otkako je zemlje stekla nezavisnost 1980 – odnosno čak njih četiri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar