U trendu

Zimbabve: ZANU-PF i Mnangagva na putu do pobede

HARARE – Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF osvojila je većinu većinu mesta u parlamentu na parlamentarnim izborima u toj zemlju, pokazuju zvanični rezultati Izborne komisije Zimbabvea.

Ujedno sa parlamentarnim, održani su lokalni i predsednički izbori u Zimbabveu, a Rojters navodi da je „utaban put“ do pobede kandidata partije ZANU-PF Emersona Mnangagve.

U Zimbabveu se predsednik bira na osnovu pobede na parlamentarnim izborima.

Zvanični rezultati o pobedniku predsedničkih izbora očekuju se kasnije u toku ove nedelje.

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora, ZANU-PF osvojila je 109 od 210 mesta u parlamentu Zimbabve, ali se još očekuju rezultati za dodatnih 58 mesta u parlamentu, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da će ZANU-PF ostvariti dvotrećinsku većinu ukoliko osvoje 30 od preostalih 58 mesta, čime bi imali slobodu da menjaju ustav.

Opoziciona stranka Pokret za demokratsku promenu (MDC) osvojila je 41 mesto.

Uprkos tome što je opozicija, kako je preneo AP, juče slavila izbornu pobedu ne uzimajući u obzir odsustvo zvaničnih rezultata, lider MDC Nelson Čamisa optužio je Izbornu komisiju da namerno odlaže rezultate.

MDC tvrdi da je u ovim, prvim izborima otkad je višedecenijski predsednik Zimbabvea Robert Mugabe stupio sa pozicije, bilo neregularnosti.

Tokom izbora, nije bilo nasilja, ali su kamioni sa vodenim topovima patrolirali ispred sedišta MDC u prestonici Harareu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.