U trendu

Ziobro: Pojska ne treba da plati nijednu izrečenu kaznu

VARŠAVA – Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro izjavio je danas da njegova zemlja ne bi trebalo da plati nijednu od ukupno 1,5 miliona evra dnevnih kazni koje je najviši sud EU izrekao zbog toga što je Varšava ignorisala mere o promenama u pravosuđu i radu rudnika lignita.

Ziobro je zabrane Evropskog suda pravde nazvao nezakonitim, preneo je AP.

Poljska insistira da evropski sud nema nadležnost nad njenim pravosuđem niti da ignoriše njegove presude.

Evropski sud pravde je juče u saopštenju potvrdio da je naložio Poljskoj da zbog utvrđenog kršenja principa vladavine prava Evropskoj komisiji dnevno isplaćuje million evra sve dok se ne uskladi sa odlukama Suda.

„Svojim današnjim nalogom potpredsednik Suda nalaže Poljskoj da plaća Komisiji periodičnu kaznu od milion evra dnevno, od datuma kada je ta naredba uručena Poljskoj i sve dok država članica ne ispunjava obaveze ili, ako to ne učini, do datuma uručenja pravosnažne presude“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Evropskog suda pravde.

Prošlog meseca sud je kaznio Poljsku sa 500.000 evra dnevno jer nije poštovala zabranu zatvaranja rudnika lignita Turov.

„Poljska država ne može da se povinuje bezakonju“, rekao je Ziobro na konferenciji za novinare.

„Bilo da se radi o nezakonitim kaznama u vezi sa Turovom… ili o kaznama za promene u pravosuđu, Poljska ne može i ne treba da plati nijedan zlot“, rekao je Ziobro koji je autor promena u poljskom pravosudnom sistemu.

EU upozorava da može da obustavi isplatu sredstava za oporavak od pandemije Poljskoj ukoliko disciplinska komora poljskog Vrhovnog suda, telo kome je vladajuća partija dala ovlašćenje da disciplinuje sudije, ne bude ukinuto, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče izrazila nadu da će biti postignut kompromis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.