U trendu

Živela sloboda: Priča o nemačkim junacima, bratu i sestri koji su se borili protiv Hitlera

O Drugom svetskom ratu i pokretima otpora koji su se pojavljivali širom Evrope poslednjih sedam decenija je dosta toga napisano. Ipak, nemački pokret „Bela ruža“ ostao je nepoznat široj javnosti, možda zbog toga što nikad nije uspeo da uhvati zamah već je brutalno ugušen. Vredan je spomena kao jedan od retkih glasova protiv Hitlera u samoj Nemačkoj.

Neke od ključnih osoba bili su Hans i Sofi Šol, brat i sestra koji su kao studenti u Minhenu odlučili da se bore protiv strahovlade Adolfa Hitlera. U posleratnoj Nemačkoj oni su postali simbol otpora Hitleru, a njihova se hrabrost graničila sa ludošću.

Osamnaestog februara ratne 1943. brat i sestra su po Minhenu delili letke protiv Hitlera. Naravno, Gestapu, koji je imao brojne doušnike, nije bio problem da ih uhapsi. U samo narednih četiri dana, režim ih je osudio na smrt. Na današnji dan 1943. su pogubljeni. Hans je imao 25 godina, a Sofi 22.

Iako potpuno minoran pokret otpora, slučaj pokreta otpora „Bela ruža“ pokazuje da je ipak bilo ljudi u Nemačkoj koji nisu podnosili Hitlera.

„Neko, nakon svega, treba da krene. Ono što smo mi pisali i govorili, to mnogi misle. Ipak, nemaju dovoljno hrabrosti da dignu glas“, na sudu je rekla Sofi Šol, znajući da je ne čeka ništa dobro.

Sofi i njen brat Hans, kao i njihov prijatelj Kristof Probst, 22. februara su proglašeni krivim i osuđeni na smrt. Pogubljeni su istog dana u zatvoru giljotinom.

„Kako možemo očekivati da će pravednost prevladati kada je svima teško dati sebe za pravedni cilj? Kakav lep dan, a ja moram da idem. Moja smrt vredi ako će to probuditi hiljade drugih na akciju“, pred smrt je rekla Sofi. Čuvari će kasnije ispričati kako se hrabro držala.

Njen dečko Fric Hartnagel u vreme njenog ubistva vraćao se iz Staljingrada, gdje su nemačke trupe baš početkom februara 1943. doživele konačan slom. Bila je to prva velika ratna prekretnica i početak nemačkog kraja na Istočnom bojištu.

„Živela sloboda“, ostalo je zabeleženo kao poslednje reči Hansa Šola. U trenutku dok je to izgovarao, njegova sestra već je bila mrtva, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar