U trendu

Zločini u Oluji da ne budu put slavlja, već razumevanja

ZAGREB – Iz više udruženja i centara iz Zagreba i Sarajeva najavljeno je da će se danas u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupiti u znak sećanja na, kako navode, ubijene i proterane Srbe tokom i nakon vojno policijske akcije „Oluja“ odakle će poručiti da za njih suočavanje sa ovim zločinom treba da bude put pomirenja, a ne razdora i da ne treba da bude put slavlja, nego put razumevanja.

„Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u ‘Oluji’, nemamo pravo upirati prste u druge“, poručeno je iz ovih udruženja i centara.

Okupljanje je najavljeno iz Centra za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centra za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijative mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) i Ženske mreže Hrvatske.

Poručuju da ovom akcijom izražavaju solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih, kako kažu, u njihovo ime.

„Za vreme i nakon operacija ‘Oluja’ pripadnici Hrvatske vojske i policije, kao i civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran“, stoji u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Prema procenama civilnog društva, tokom i nakon ‘Oluje’, ističu, ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućen.

„Suprotstavljamo se državnom poricanju činjenica i ukazujemo i upozoravamo na to da su tokom i nakon ove operacije ubijeni naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih porodica su proterani, a povratak im je de facto onemogućen. Društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti“, poručili su.

Zahtevaju, navode, procesuiranje počinitelja ratnih zločina počinjenih tokom i nakon ‘Oluje’. Zločini u ‘Oluji’, ukazuju, su odgovornost hrvatske države. Neshvatljivo nam je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću“, ukazuju i ističu da „aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni“.
„Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s ‘Olujom’ treba biti put pomirenja a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u ‘Oluji’, nemamo pravo upirati prste u druge“, poručeno je iz civillnog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar