najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zna li predsednik Filipina šta mu može sve Amerika?

Predsednik Duterte veoma reskira ulaskom u borbu protiv narkomafije, koja je opasan i uticajan protivnik. Trećina stanovnika te zemlje, koja broji 100 miliona, zavisnici su od narkotika. U borbi protiv korupcije u svim organima državnog aparata, predsednik je bio prinuđen na ekstremne mere, kaže za Sputnjik profesor i politikolog Vladimir Kolotov.

Narkomafija je već ostvarila ogromne gubitke zbog koraka koje preduzima predsednik Filipina Rodrigo Duterte. Najpre su te gubitke osetili činovnici i pripadnici bezbednosnih struktura. Zato oni nesumnjivo mogu biti zainteresovani da organizuju i učestvuju u puču protiv njega.

Ne bi trebalo zanemariti i geopolitički aspekt — prisustvo vojnih objekata i baza SAD.

Već je gotovo postalo pravilo da u državama gde je vojno prisutna Amerika, postoji i mogućnost ozbiljnog uticaja na unutrašnju i spoljnu politiku tih država. Poznat je priličan broj slučajeva kada je Vašington „skidao“ sa scene ili postavljao predsednike po sopstvenom nahođenju.

Prema njegovim rečima, predsednik Filipina je praktično pokazao da je samostalan pri donošenju odluka i da ne dozvoljava da neko upravlja njime. Upravo takvi lideri, govori politikolog, i jesu glavna meta Amerike koja je navikla da dominira i uspostavlja svoja pravila.

„Naravno, Zapadu je mnogo jednostavnije da upravljaju državama gde caruju anarhija i kriminal. ’Kontrolisani haos‘ je omiljena taktika SAD. U mutnoj vodi im je lakše da love svoju ribu. Tako da se ne bih čudio, ako SAD već sad rade na tome da ’protresu‘ Filipine i da smene aktuelnog predsednika, kako bi još više dominirali tihookeanskim regionom“, podvukao je ekspert.

Profesor Koltov je uveren da je predsednik Duterte svestan opasnosti koja se nadvila nad njim i da nesumnjivo mnogo reskira. Pitanje je samo — zbog čega?

Indikativna je u tom smislu izjava Dutertea da želi da promeni pravac saradnje, odnosno da ojača veze sa Rusijom i Kinom radi stvaranja protivteže Americi i državama Zapada. On, prema sopstvenim rečima, planira da poseti Kinu u oktobru, ali i Rusiju i da se susretne sa premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Kako je objasnio Duterte, njega ne brinu niski pokazatelji filipinske ekonomije, kao posledica njegovih nepredvidivih političkih koraka. „Dođavola rejtinzi, otvoriću Filipine za Ruse i Kineze, kako bi oni investirali i vodili svoj biznis kod nas, zaključićemo trgovačke sporazume“, rekao je on.

Duterte je obećao da će za inostrane kompanije otvoriti sektor telekomunikacija, kao i avio-sektor, gde se Manila do sada držala protekcionističke politike.

Ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da su Filipini jedna od onih država gde su SAD, koje su objavile da se „vraćaju u Aziju“, napravile centar protivraketne odbrane koji pokriva potez od Japana do Australije. Ako Filipini uopšte uspeju da se oslobode od američkih vojnih baza, to će biti veoma ozbiljan udar na pozicije SAD, ali i veliki korak ka obnavljanju suvereniteta. Jer država na čijoj se teritoriji nalaze američke baze, ne može se smatrati nezavisnom, a to dobro vidimo na primeru Japana.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike