U trendu

ZooloĆĄki vrt vakcinisao devet majmuna protiv korone (video)

Devet majmuna u zooloĆĄkom vrtu u San Dijegu – četiri orangutana i pet bonoba – vakcinisano je protiv kovida-19, čime su uĆĄli u istoriju medicine, rekli su zvaničnici zooloĆĄkog vrta u četvrtak.

Jedna od primalaca vakcine je i 28-godiĆĄnja ĆŸenka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet ĆŸivotinja dobila je po dve doze eksperimentalne vakcine originalno namenjene psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao loĆĄu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je portparolka zooloĆĄkog vrta Darla Dejvis za Rojters.

Zvaničnici su odlučili da vakciniơu majmune nakon ơto su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku obolele od koronavirusa, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Dejvis.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocenili da je njihov imunoloơki sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični radnik parka.Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocenjeno da su u najrizičnijoj grupi, prenosi Hina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar