U trendu

Žosep Borel u Beogradu i Prištini u narednim sedmicama

BRISEL, 15. januara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borel obavio je odvojene telefonske razgovore sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, saopšteno je u Briselu, uz najavu posete Beogradu i Prištini u narednim sedmicama.

Teme razgovora bile su poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i u Srbiji uopšte, kao i značaj rada na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, receno je u Evropskoj komisiji.

”Visoki predstavnik potvrdio je svoj odlučan i lični angažman kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine ”, kaže portarol EU Peter Stano.

Borel je ponovio svoju nameru da poseti Beograd i Prištinu u narednim nedeljama, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Dodaje se da se Borel u razgovoru sa Hašimom Tačijem posebno interesovao za perspektivu formiranja nove Vlade u Prištini.

On je pozao kosovske partijske lidere Kosova da što brže napreduju u uspostavljanju vlade u interesu građana, kažu u Komisiji.

Šef diplomatije EU je u razgovoru sa Vučićem i Tačijem razmotrio i napredak i perspektivu evrointegracionog puta Srbije i, paralelno, tzv. Kosova, kao i važnost napredovanja pred samit EU Zapadni Balkan koji se održava u maju u Zagrebu.

Borel je prilikom stupnja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini.

Više puta Borel je naglašavao da ce mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.