U trendu

Žrtva zlostavljanja napustila papinu komisiju za zaštitu dece

Irkinja koju je sveštenik seksualno zlostavljao kao devojčicu napustila je danas komisiju koja savetuje poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju kako da se deca zaštite od zlostavljanja.

Papska komisija za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja saopštila je da je Meri Kolins izašla iz tog tela zbog navodnog nedostatka saradnje sa drugim telima Rimske kurije, a njen odlazak naneo je nov udarac Vatikanu koji insistira na tome da nijedno dete ne bude zlostavljano od strane sveštenika.

Meri Kolins je rekla da su neki zvaničnici Vatikana odbijali papine instrukcije da odgovore na sva pisma žrtava koje su preživele zlostavljanje.

„Ne mogu da slušam javne izjave o dubokoj brizi crkve za one čiji su životi uništeni zlostavljanjem, a da lično gledam kako kongregacija u Vatikanu odbija da prizna postojanje pisama žrtava“, navela je Kolins.

Ona je dodala da je neprihvatljivo „odbijanje nekih u Rimskoj kuriji“ da „sprovedu preporuke ili saradjuju s komisijom“ kada je cilj poboljšanje bezbednosti dece i ranjivih grupa odraslih širom sveta.

Kolins je izrazila žaljenje što je papa u nekim slučajevima smanjio kaznu osudjenima za seksualno zlostavljanje dece, ali je rekla da veruje da papa „u dubini duše“ shvata „užas zlostavljanja i potrebu da se zaustave oni koji povredjuju decu“.

Njena lista primedbi uključuje i nesposobnost Vatikana da osnuje sud koji bi sudio biskupima za zanemarivanje seksualnog zlostavljanja u njihovim biskupijama.

Komisija, koju je papa osnovao pre tri godine, navela je u saopštenju da je papa Franja „prihvatio ostavku gospodje Kolins s dubokom zahvalnošću za njen rad u ime žrtava koje su preživele zlostavljanje od sveštenika“.

Kolins je izjavila da nije imala priliku da sedne da razgovara sa papom tokom tri godine njenog članstva u komisiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar