Zvaničnici: IS odlučna da napadne ciljeve u SAD

Lideri takozvane Islamske države rešeni su da izvedu napade na ciljeve u SAD tokom ove godine, saopštili su američki obaveštajni zvaničnici.

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper izjavio je da je IS u stanju da “usmeri i organizuje napade na veliki broj ciljeva širom sveta”, prenosi AP.

Direktor američke Obaveštajne odbrambene agencije (DIA), general potpukovnik Vinsent Stjuart, rekao je da će IS verovatno izvesti dodatne napade u Evropi, a onda pokušati to isto na teritoriji SAD.

Prema njegovim rečima, američke obaveštajne agencije veruju da će lideri IS sve više biti i sami uključeni u izvođenje napada, a ne da će samo podsticati druge pojedince da napadaju.

Klaper i Stjuart govorili su o bezbednosnim pretnjama pred komitetom američkog Kongresa.

Islamska država, prema rečima Klapera, svoje pripadnike šalje u Evropu infiltrirane među izbeglicama.

Pred Senatom, on je kazao da takozvana Islamska država koristi u svoje svrhe talas izbeglica i da je veoma „spretna“ u izradi falsifikovanih pasoša sa kojima oprema svoje pripadnike.

Najveća opasnost u SAD, naveo je Klaper, jeste da građani budu radikalizovani kroz propagandu Islamske države preko interneta.

Takozvana Islamska država, prema njegovim rečima, najveća je teroristička pretnja, a veliku brigu zadaje rastuća sposobnost ove terorističke organizacije da izvede napade i inspiriše ljude za napade na ciljeve širom sveta.

(Tanjug)

Ostavite komentar