U trendu

Zvaničnici: O mandatu UNMIK i KFOR odlučuje SB UN

PRAG – Za izmene i dopune mandata Privremene civilne administracije Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) na Kosovu neophodna je odluka Saveta bezbednosti, izjavila je danas portparol UNMIK-a Sanam Dolatšahi posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna od velikih sila uskoro zatražiti povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a iz južne srpske pokrajine.

Dolatšahi je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) precizirala da je mandat međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na KiM utvrđen Rezolucijom 1244, zbog čega svako prilagođavanje misije zahteva odluku Saveta bezbednosti.

Neimenovani zvaničnik NATO rekao je za RSE da se sve odluke u Alijansi donose konsenzusom svih 30 država članica, pa tako i one koje se odnose na misiju KFOR.

On je istakao da NATO ostaje privržen očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić juče je izjavio da jedna velika sila uskoro kreće sa zvaničnim zahtevom da se sa Kosova povuku Kfor i Misija UN (UNMIK), ocenjujući da bi to bila „apsolutna katastrofa“ za Srbiju.

Vučić je rekao da će o tom pitanju pokušati da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sa kojim bi trebalo da se sastene u Briselu u ponedeljak, 17. maja.

Privremena civilna administracija Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) na KiM je uspostavljena 2000. godine, nakon vazdušnih napada snaga NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, na osnovu Rezolucije 1244, koju je Savet bezbednosti UN izglasao u junu 1999. godine, a koja je i dalje na snazi.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, 2008. godine, UNMIK je najveći broj svojih zaduženja predao Misiji Evropske unije (EU) za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Snage KFOR na KiM su raspoređene u junu 1999. godine, nakon povlačenja srpskih snaga, a osnov za raspoređivanje mirovnih snaga pod vođstvom NATO takođe je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar