U trendu

Zvaničnik: Linija komunikacije SAD-Rusija korišćena samo jedn

VAŠINGTON – Komunikaciona linija uspostavljena da spreči sukobe u vezi sa situacijom u Ukrajini između vojske SAD i Rusije na početku ruskog rata protiv Ukrajine do sada je korišćena samo jednom, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik, koji je zahtevao da ne bude imenovan, rekao je da su SAD inicirale poziv preko komunikacione linije kako bi saopštile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini.

Poznato je nekoliko detalja oko konkretnog incidenta koji je doveo do poziva putem linije koja povezuje Evropsku komandu američke vojske i Ruski centar za upravljanje nacionalnom odbranom.

Zvaničnik je odbio da precizira kada je došlo do poziva, ali je rekao da to nije bilo tada kada je zalutala raketa pala na Poljsku, članicu NATO-a 15. novembra, kada se poginule dve osobe.

Ova komunikaciona linija je samo jedan od nekoliko načina na koji komuniciraju vojske SAD i Rusije.

Drugi vojni kanali uključuju retke razgovore na visokom nivou između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Načelnici Generalštaba, američki general Mark Mili i ruski general Valerij Gerasimov, takođe, su razgovarali u dva navrata od početka rata.

I savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven i direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns imali su kontakt sa ruskim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar