U trendu

Zvaničnik počinio samoubistvo nakon katastrofe u Šendženu

Jedan kineski zvaničnik ubio se nedelju dana nakon što je proradilo klizište u gradu Šendžen na jugu zemlje uzrokujući brojne ljudske žrtve i veliku materijalnu štetu, saopštila je danas kineska policija. 

Načelnik Kancelarije za urbano planiranje u Šendženu izvršio je samoubistvo skočivši sa krova zgrade, a objavljeni su samo njegovi inicijali Hu.Ho, dok drugi detalji nisu saopšteni.

Policija privela je danas 12 osoba u sklopu istrage o odgovornima za katastrofu u Šendženu, uključujući i direktora kompanije čije je gradilište izazvalo klizište.

U katastrofi koja je 20. decembra pogodila taj grad na jugu Kine velika količina gradjevinskog otpada obrušila se usled velikih padavina u industrijskom parku. Tom prilikom je poginula jedna osoba, dok se 75 ljudi još vode kao nestali.  

Visoki zvaničnici Šendžena, uključujući gradonačelnika i šefa Komunističke partije u tom gradu, duboko su se u znak izvinjenja poklonili novinarima na konferenciji za štampu nakon katastrofe.

Nije poznato da li je Hu.Ho. bio pod istragom zbog klizišta, iako je odgovornost Kancelarije za urbano planiranje da vrši nadzor nad gradilištima. Kineski zvaničnici saopštili su da je katastrofu izazvala ljudska greška povećavajući mogućnost da odgovorni dobiju visoke zatvorske kazne.

Takodje, vlasnik rudnika gipsa u istočnoj kineskoj provinciji Šandong izvršio je samoubistvo skočivši u bunar, pošto je u rudarskoj nesreći koja se dogodila u petak zatrpano 19 rudara. Uprkos naporima spasilaca, 17 rudara još se nalazi pod ruševinama. 

U Kini su predvidjene stroge zatvorske kazne za odgovorna lica u velikim industrijskim nesrećama, ipak loša regulacija nadzora i smanjenje troškova često uzrokuje smrtonosne nesreće u Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar