U trendu

Tramp očekuje optužnicu zbog svog pokušaja da se ponište izbori 2020.

Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da je primio pismo u kojem ga Ministarstva pravosuđa obaveštava da je pod istragom zbog svog pokušaja da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine, što ukazuje na to da bi uskoro mogao da bude optužen.

Nove federalne optužbe, pored postojećih saveznih slučajeva i slučajeva u državama Njujork i Florida protiv Trampa, kao i istraga o njegovom mešanju u izbore u Džordžiji, dodatni su pravni problem za Trampa dok nastoji da dobije nominaciju Republkkanske stranke da bi se kandidovao na izborima za predsednika SAD 2024. godine.

Pravni stručnjaci su rekli da bi potencijalne optužbe protiv Trampa, nagoveštene pismom Ministarstva, mogle uključivati zaveru za prevaru SAD i ometanje zvaničnog postupka, u ovom slučaju procedure Kongresa SAD ta potvrdu pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine, na kojima je Tramp bio protivkandidat.

Istraga je usredsređena na niz radnji Trampa i njegovih saveznika ga zadrže na funkciji šefa države i da spreče Bajdena da je preuzme, uz pobunu hiljada priistalica Trampa koje su u Vašingtonu upale u Kongres SAD 6. januara 2021, a od kojih je dosad više od 1.000 optuženo, a pojedini su i osuđeni.

Tramp stalno tvrdi da nije učinio ništa nedozvoljeno i to je ponovio i danas, izjavivši „Prema Ustavu Sjedinjenih Država, imam pravo da protestujem protiv izbora za koje sam potpuno uveren da su namešteni i ukradeni“.

Tramp je i dalje favorit za predsedničkog kandidata Republikanske stranke, uprkos optužnicama u Njujorku i Floridi, koje su, čini se, imale mali uticaj na njegov položaj u trci za nominaciju.

Jedna od svrha pisma je da obavesti potencijalnog optuženog da on ili ona imaju pravo da se pojave pred velikom porotom.

Tramp je prošlog meseca u 37 tačaka federalne optužnice optužen da je nezakonito držao stotine poverljivih državnih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago, u Floridi. On se pred pripremno ročište koje će biiti idućeg utora izjasnio da nije kriv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar