U trendu

U Podgorici i više gradova Crne Gore protestne auto-kolone protiv Vlade bez bivšeg DF-a

U Podgorici i nekoliko gradova širom Crne Gore večeras su organizovane protestne auto-kolone protiv namere mandatara Milojka Spajića da novu vladu formira bez stranaka rasformiranog Demokratskog Fronta (DF).

Protesti nisu prijavljeni policiji, a organizvani su posredstvom vajber grupe „Odbrana izborne volje“, pod sloganom „Izdaja se ne prašta“.

Okupljeni traže da predsednik Crne Gore Jakov Milatović oduzme Spajiću mandat za sastavljanje vlade „ukoliko ne ispoštuje glas naroda“ i „jednostrano krene u formiranje vlasti, suprotno izbornoj volji“ na parlamentarnim izborima 11. juna.

Okupljeni su večeras blokirali saobraćajnice u Podgorici, Budvi, Tivtu, Nikšiću i još nekoliko gradova, posle čega su krenule kolone automobila, preneli su mediji.

U pojedinim gradovima okupljanima su prisustvovali funkcioneri Nove srpske demokratije (NOVA) Andrije Mandića, partije koja je na junskim parlamentarnim izborima nastupila sa DNP-om Milana Kneževića i osvojila 13 mandata.

Koalicija te dve partije je uključena u pregovore o formiranju vlade, ali najverovatnije neće biti njen deo.

Pored transparenata, okupljeni su nosili srpske zastave, a iz automobila su se čule srpske pesme.

Vajber grupe „Odbrana izborne volje“ koja broji preko 20.000 članova, danima je pozivala na proteste videom koji vređa mandatara Milojko Spajić i pripadnike manjinskih naroda koji će najverovatnije biti deo nove vlade.

U videu stoji da je reč o okupljanju protiv „izdajnika i svetinjo-kradica“, a učesnici Vajber grupe pozivaju i na nasilje protiv pripadnika manjinskih naroda, pokazuju snimci poruka koje su ranije objavili mediji.

Glavni administrator Vajber grupe „Odbrana izborne volje“, po pisanju medija je Neđeljko Peković iz Berana koji je više puta osuđivana, a danas je dao izjavu u policiji o protestima.

„Imali su par pitanja: koliko će da traje, kakve su namere, jesam li organizator… Rekao sam da je organizator narod, a da sam ja deo naroda i deo organizacije zajedno s narodom. Ne organizacije, ovo je samoorganizovanje, ovde priča srce“, naveo je on u grupi, preneli su mediji.

Mediji prenose da ostali administratori na svojim profilima na društvenim mrežama šire ekstremističke sadržaje, podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, podržavaju i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić apelovao je ranije na učesnike protesta da, ukoliko bude blokada saobraćajnica, „dobro vode računa šta rade“.

On je u izjavi za Novu M kazao da „nema ništa protiv“ protesta, ali da će policija raditi u skladu sa ovlašćenjima.

Terzić je kazao da protesti nisu prijavljeni policiji koja prati i objave na drušvenim mrežama i obavlja razgovore sa administratorima i članovima Vajber grupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar